Dojenček in spanje

Dojenčki ponoči sanjajo o stvareh, ki so jih videli čez dan. (Foto: iStockphoto)

Dojenčki tudi sanjajo

Novorojenčki polovico časa, medtem ko spijo, preživijo v fazi REM, v kateri se pojavijo sanje. Vsi strokovnjaki se strinjajo, da je količina njihovih sanj neizmerna, vendar je njihova vsebina še vedno velika uganka. Prepričani pa so, da sanjajo slike igračke, ki visi nad posteljico, slike staršev, zvoke, ki jih slišijo čez dan … Dojenček se po navadi zbudi, ko preide v mirnejšo fazo spanja. V tej fazi se zbudimo tudi odrasli, ampak mi se obrnemo na drugo stran in takoj zaspimo. Mala bitja pa nimajo te sposobnosti oz. nimajo še razvite tehnike, kako naj se umirijo sami, zato z jokom na pomoč pokličejo starše. Vse faze spanja se pri odraslih izmenjajo v 90 minutah, od blagega sna do globokega v fazo REM. Dojenčki pa lahko takoj preidejo v fazo REM ali najprej v umirjen spanec in šele nato v fazo REM, izmenjava faz poteka v 60 minutah.

Popoldanski spanec: da ali ne?

Zmotno pa je prepričanje, da bo otrok bolje spal ponoči, če mu boste ukinili dnevni spanec. Če jim primanjkuje spanja, večina dojenčkov postane še bolj nemirnih, razdražljivih, občutljivih, raven hormona, povezanega s stresom, naraste. Posledično bodo zvečer kljub utrujenosti težje zaspali in se večkrat zbudili. Strokovnjaki, ki preučujejo otrokov spanec, poudarjajo, naj se popoldanski spanec vseeno konča do 16. ure, saj bo tako dojenček hitreje zaspal okrog 19. ure.

Nočno hranjenje: da ali ne?

Pediatri in strokovnjaki, ki preučujejo spalne navade, so si enotni, da so dojenčki, stari okrog šest mesecev, sposobni zdržati od 11 do 12 ur ponoči brez hranjenja. Če ste ga do zdaj hranili, se bo seveda tudi pozneje zbujal, lahko pa ga počasi začnete odvajati od tega. Namesto nočnih obrokov bo povečal vnos hrane čez dan. Vseeno pa priporočajo, da se v primeru zdravstvenih težav otroka o ukinitvi nočnega hranjenja posvetujete z izbranim pediatrom. Mamam, ki še dojijo, svetujejo, da k prsim pristavijo otroka, preden se same odpravijo spat.

Dojenček spi

(Foto: iStockphoto)

6.00 – čas za bujenje

Čeprav ste bili navajeni zjutraj dolgo poležavati, se s prihodom novega družinskega člana vse to spremeni. Dojenčki so zelo občutljivi na svetlobo in za njih je 6.00 popolnoma razumem čas za bujenje. In če se zbudi takoj zgodaj, ne bodite začudeni, da bo prvič utonil v sen že okrog osme ure. Po kosilu pa sledi popoldanski počitek.

Večerna rutina

Zvečer ustvarite rutino in naj mirno po pravljici, zibanju, božanju zapre oči okrog 19. ure. Vztrajate pri zgodnjem odhodu v posteljo, tudi pozneje, ko bo malček. Poiščite tisti trik, ki vam bo pomagal uspavati dojenčka brez krčevitega jokanja in brez nošenja na rokah. Imejte v mislih, da potrebujejo zatemnjen prostor, svojo posteljico in tišino. Poskušajte odkriti, kaj najbolj ustreza vašemu otroku. Zagotovo ste prebrali tisoč in eno idejo, kako uspavati, kako navaditi, da spi dlje, toda vseeno vi svojega nadebudneža poznate najbolje. Ugotovite, zakaj se zbuja ponoči in ga na edinstven način tudi znova popeljite v svet sanj.

In čeprav vas zvečer čaka še gora obveznosti, tudi vi potrebujete uro, ob kateri boste vedno oblekli pižamo, se pokrili, stisnili k partnerju in odplavali v čarobni svet sanj. Le tako vaše zgodnje jutranje ure ne bodo stresne in se boste navadili, da se dan začne pred osmo uro.

Mlada družina

Naj bo vaše jutro nasmejano ... (Foto: iStockphoto)