Dojenček

(Foto: Profimedia)

V spanju v Združenih državah Amerike letno umre 4000 zdravih dojenčkov, ki so jih starši položili v posteljico. Kljub večkratnemu preverjanju staršev pa se smrt zgodi v točno določeni minuti.

Strokovnjak Daniel Rubens je 11 let preučeval to, saj do sedaj ni bilo znano, zakaj se zadušijo. V študijo je vključil 31 dojenčkov, ki so umrli zaradi tega sindroma.

Predpostavil je, da je smrt v zibki povezana s težavami notranjega ušesa. Dojenček se ne more usesti, spremeniti položaj, ko ima težave z dihanjem. Ne zna govoriti, zato ne more povedati, da nima zraka, na koncu na žalost preneha dihati in umre.

''Ti dojenčki imajo težave z notranjim ušesom, ampak vam tega ne morejo povedati. Premajhni so, da bi sedeli. Imajo težavo z dobivanjem zraka,'' razlaga zdravnik.

Zato Rubens priporoča slušni test v 48 urah po rojstvu. Ta test bi pokazal, ali ima otrok posebno okvaro notranjega ušesa in smrt v zibki bi lahko pravočasno preprečili. Pri štirih dojenčkih, ki so bili vključeni v to študijo, so namreč ugotovili, da so imeli poškodbo ali krvavitev notranjega ušesa.