Voziček

(Foto: Thinkstock)

Tako svetuje stockholmski pediater Svante Norgen. Švedski raziskovalci so namreč ugotovili, da tanka plenica ali odeja, ki zajame večino sprednjega dela vozička, lahko zmanjša kroženje zraka in poveča toploto v notranjosti. Dokazali so, da se je voziček na soncu pod tetra plenico segrel kar za 15 stopinj C, medtem ko se nepokrit ni. V vozičku je postalo tako vroče kot v termo steklenici.

Strokovnjak pojasnjuje, da starši prav tako ne morejo videti dojenčka, če se pritožuje nad vročino. Pravzaprav mu postane tako udobno, toplo, kot da bi bil v maternici in lahko celo preneha dihati. Ugotovitve so objavili v švedskem časopisu Svenska Dagbladet, kjer navajajo, da je lahko pokrit voziček na soncu tudi vzrok za sindrom nenadne dojenčkove smrti.

Nasvet

Oblecite mu lahkotna, bombažna oblačila

Poleti izbirajte le lahkotna, bombažna oblačila, obvezno se izognite sintetiki, ker le-ta zadržuje toploto. Dojenčku bo posledično vroče, lahko pa se mu pojavi tudi izpuščaj. Dojenčkom, starim od 0 do 3 mesecev, oblecite tanke, bombažne nogavičke in bodi z dolgimi rokavi. Ne pozabite na klobuček ali kapo s šiltom, da ga zaščiti pred soncem.

Ne sprehajajte se po močnem soncu

Poleti pojdite z dojenčkom ven zgodaj zjutraj ali zvečer. Izogibajte se soncu med 10 in 17. uro. Če že morate takrat ven, dojenčka zaščitite pred soncem. Priporočljivo je, da vozička nikakor ne pokrivate.

Ne pozabite, da mora tudi dojenček piti!

Poleti vsi potrebujejo tekočino, še posebej dojenčki, saj njihovo telo lažje izgublja tekočino in je tudi lahko sprejmejo manj. Dojenčki, mlajši od 6 mesecev, kateri se izključno dojijo, ne potrebujejo vode, temveč pogosteje dojenje. Dojenček se bo verjetno pogosteje in krajši čas dojil. Če greste na dolgo pot, imejte s sabo prekuhano in na sobno temperaturo ohlajeno vodo. Dojenčku vedno postrezite vodo, izjemoma ohlajen čaj ali svež sok.

Pazite na pokvarljivost hrane

Poleti se hrana zelo hitro pokvari. Vodo in hrano vedno vzemite s sabo na izlet, sprehod, odlične za to so mini hladilne torbe. Izogibajte se kupovanju hrane na ulici.

Zaščitite otrokovo kožo

Uporabljajte vlažilno kremo, namenjeno izključno dojenčkovi koži, prav tako ne pozabite na kremo z zaščitnim faktorjem.