mama bere otroku pred spanjem

(Foto: Thinkstock)

Ameriško pediatrično društvo je potrdilo, da ima branje knjig velik vpliva na dojenčkov razvoj. Strokovnjaki so spremljali več kot 250 mam in otrok, ki so bili na začetku stari šest mesecev. Opazovali so jih, dokler niso dopolnili štiri leta in pol.

Mame so vprašali, koliko dni tedensko berejo knjige svojim otrokom in kako so pravzaprav posvečene temu. Zanimalo jih je, ali so med branjem otroku kazale slike in govorile o njih. Vodja študije je bila Carolyn Cates, ki je zaključila, da kvantiteta in kvaliteta branja vplivata na veščino pismenosti v zgodnjem otroštvu. Kar kaže na to, da ni pomembna le veščina branja, ampak to pomaga tudi h komunikaciji med otrokom in starši. Vse to pa je ključno za spodbujanje možganov pri učenju govora in branju.

Ta študija je le še en dokaz, kako je branje na glas zelo pomembno za razvoj otroka. Posnetki možganov predšolskih otrok, ki so redno poslušali branje na glas, kažejo večjo aktivnost možganov na področjih, ki so zadolženi za razumevanje pripovedovanja in vizualizacijo slike.