Otrok med spanjem

(Foto: iStockphoto)

Dojenček se med spoznavanjem in opazovanjem svoje okolice ves čas razvija. Nedvomno najprej opazimo njegove 'velike' dosežke kot so prve besede in koraki, vendar pa obstajajo tudi manjši, a nič manj pomembni.

Prvi znak samostojnosti

Eden od pokazateljev dojenčkovega napredovanja je, da ima ob sebi odejico ali plišasto igračko. Da se dojenčki navežejo na nekaj mehkega in pomirjujočega, kar imajo lahko vedno s seboj, se običajno zgodi do 12. meseca starosti. To je eden od zgodnejših znakov samostojnosti, s katerim nam dojenček sporoča, da ve, kako se lahko sam pomiri in potolaži podnevi ali ponoči.


Posnemanje

Ko 14-mesečnemu dojenčku pokažemo barvanje, nas bo verjetno vsaj poskusil posnemati. Čeprav bo videti, da le trdo pritiska barvico na papir, to pomeni veliko več. Tako nam pokaže, da nas lahko posnema in da razume, kaj smo mu želeli pokazati. To je eden od najzgodnejših korakov dojenčkovega ustvarjalnega razvoja, pravi dr. Tanya Rener Altmann, avtorica knjige Mommy Calls.

Oponašanje živali

Med 12. in 15. meseci lahko dojenček ob pogledu na kužka na cesti ali v slikanici reče hov. S tem nam pove, da lahko poveže zvok z videzom določene živali in razume, kaj to pomeni. Ker pa je vsak kuža videti drugače, se lahko zmede. Zato mu večkrat pokažimo slike različnih živali in mu ob vsaki povejmo, kako se oglaša, da bo lažje ločil med njimi.

Kako vemo, da nas razume?

Med 12. in 18. meseci lahko opazimo, da začne dojenček upoštevati, kar mu govorimo. Starše običajno bolj skrbi dejstvo, da dojenček še ne govori. Vendar s tem ni nujno kaj narobe. Na začetku je bolj pomembno, da razume, kaj mu govorimo in nam to pokaže tako, da sledi našim preprostim navodilom in z zanimanjem posluša, kaj mu imamo povedati.