dojenček spi

Ko začnete vašega malčka navajati, da spi v svoji sobici, je za lažjo odločitev o nakupu posteljice in posteljnine dobro poznati nekaj praktičnih nasvetov, s katerimi boste dojenčku zagotovili zdrav in miren spanec. (Foto: Profimedia)

Pogosto se zgodi, da starši še pred otrokovim rojstvom popolnoma opremijo otroško sobico, ki pa ostane še nekaj časa neuporabljena. Novorojenček se namreč najbolje počuti v neposredni bližini staršev, pa tudi večina staršev raje vidi, da otrok sprva spi pri njih v spalnici, menita avtorja knjige Velika knjiga o dojenčku Birgit Gebauer-Sesterhenn in dr. med. Manfred Praun.

A ko enkrat pride do tega, da začnete vašega malčka navajati, da spi v svoji sobici, je za lažjo odločitev o nakupu posteljice in posteljnine dobro poznati nekaj praktičnih nasvetov, s katerimi boste dojenčku zagotovili zdrav in miren spanec. Zato smo jih za vas zbrali na enem mestu:

dojenček spi

Najprimernejša otroška posteljica je tista z nastavljivimi stranicami. (Foto: Profimedia)

Nakup otroške posteljice:

Najprimernejša otroška posteljica je tista z nastavljivimi stranicami. Te lahko pozneje odstranite in zamenjate z normalnimi. Posteljica je tako uporabna tudi takrat, ko dojenček že nekoliko odraste. Če je mogoče, izberite takšno, ki ima možnost pomika ležišča. Novorojenček je tako lahko v nekoliko višjem položaju in ga veliko lažje vzamete iz posteljice. A bodite pozorni! Ko se začne dojenček obračati, sedeti in oprijemati ograje, morate vzmetnico spustiti, da ne bo padel iz postelje. Pri nakupu bodite pozorni tudi na razmak med letvicami. Ta ne sme biti večji od 7 centimetrov, saj se v nasprotnem primeru otroška glavica lahko zagozdi mednje. Vijaki naj bodo v posteljici priviti tako, da so povsem skriti v lesu in se otrok ne more poškodovati.

Nakup vzmetnice:

Vzmetnica naj ne bo premehka, saj je za dojenčke priporočljivo, da ležijo na trših ležiščih. Otroška hrbtenica namreč še nima značilne S oblike. Pri petih ali šestih letih pa otrok že potrebuje mehko vzmetnico, ki se lepo prilagaja obliki telesa. Vzmetnica naj ima snemljivo in pralno prevleko, ki ne prepušča vode. Svetujemo tudi, da čez vzmetnico pogrnete podlogo, ki ne prepušča vode - ta bo namreč zadržala vse morebitne izločke vašega dojenčka. Pazite le, da bo pralna.

Blazina:

Otroci do šestega leta še ne potrebujejo blazine za pod glavo. Ta naj podpira otrokov vrat šele od šestega leta dalje.

Prešita odeja:

Prešita odeja naj bo lahka, zračna in pralna. V poletnih dneh je najbolje, da otroka pokrijete z letno, v zimskih dneh pa z debelejšo in toplejšo prešito odejo. Na tržišču so tudi dvojne prešite odeje, sestavljene iz tanjše in debelejše odejice. V poletnih dneh tako debelejši del odstranite in spravite za hladnejše dni. Kot dodatna odeja pa je primerna tudi odeja iz čiste volne. A bodite pozorni, da odeje nikoli ne zatlačite tesno ob dojenčku ali ob rob vzmetnice, saj se malček lahko zatakne ali zleze pod odejo in se zaduši.

Še nekaj nasvetov za boljše spanje:

- Posteljice ne postavite neposredno pod okno, ker lahko otroka svetloba moti, prepih pri odprtem oknu pa mu lahko škodi.

- Temperatura v otroški sobi naj bo okrog 18 stopinj Celzija, poskrbite tudi, da je v sobi zadosti vlage.

- Če je zrak v stanovanju zelo suh (predvsem pozimi), ga dodatno navlažite z vlažilci zraka. Pomagate pa si lahko tudi tako, da na grelne površine položite mokre brisače.

dojenček spi

Posteljice ne postavite neposredno pod okno, ker lahko otroka svetloba moti, prepih pri odprtem oknu pa mu lahko škodi. (Foto: Profimedia)