Dojenček

Z zibanjem bo dojenček brez solz zaspal. (Foto: Profimedia)


Dojenček potrebuje mirno in toplo mesto za spanje.

Mogoče boste lahko prve dni po rojstvu dojenčka odložili kjer koli in on bo zaspal. Sčasoma pa bo postal radovednejši, zato je dobro, da določite njegov kotiček za počitek. Navadite ga, da spi v svoji otroški postelji, čeprav se mu bo sprva zdela velika. Ogromen prostor okrog njega lahko zapolnite tako, da v kačo zvijete debelejšo rjuho.

Zibanje in zibanje …

V trebuhu se je otroček umiril, ko ste bili aktivni, nasprotno - ko ste počivali, je začel ''razgrajati''. Poskušajte ga v sanje zazibati, to so idealni gibi za umirjanje.

Sproščujoči zvoki

Ko je bil še v trebuhu, ga je sproščal vaš glas, zvoki iz ozadja, zaspal je ob zvoku bitja srca. Ponavljajočo melodijo, zvoke imajo na voljo prav zato razni vrtiljaki, ki jih lahko obesite nad posteljico, medvedki, glasbene igrače.

Hitra reakcija

Če vaš dojenček spi v svoji sobi poleg vaše spalnice, si umislite babyphone, da ga boste dovolj hitro slišali, ko zajoka in boste lahko takoj pri njem, še preden se ta jok stopnjuje in dobi večje razsežnosti.

Dnevni dremež

Če dojenček ne spi čez dan, bo zvečer od utrujenosti še težje zaspal. Zmotno je prepričanje, da bo dojenček prespal celo noč, če čez dan ne bo dremal. Tako majhni otroci potrebujejo tudi dnevni počitek, potrebno ga je le omejiti, da ne spi dvakrat dnevno po več ur.