Dojenček

(Foto: Thinkstock)

Kaj pomeni Robert?

K nam je to ime prišlo iz nemščine, in sicer Rodebert, kar je skrajšano za Hrauodperath. V tej besedi se skrivata dve besedi: hrod, ki pomeni slava, in berath, ki pomeni bleščeč.

Ljubkovalna imena

Ljubkovalno bodo vašega sina klicali Rob, Robi, Bob. Obstajajo pa tudi različice, kot so Roberto, Robertino in Robin. Uveljavila se je ženska oblika: Roberta. Italijani imajo Roberta, Nizozemci Robrechta, Rusi Roberta, Španci Roberta.

Koliko Robertov je v Sloveniji?

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije živi v Sloveniji moških oseb z imenom Robert 10.550. Po pogostosti je uvrščeno na 18. mesto.

Slavni Roberti

Slavni Roberti so: Robert Kranjec, Robert Pattison, Robert De Niro, Robert Downey, Robert Durst …

Ko nastopi čas za izbiro otrokovega imena, očitno bodoči očki nimajo pravice glasovanja in lahko svoje razmišljanje zadržijo zase. Bodoča mama je tista, ki odloča. Vsaj tako so pokazali rezultati ankete, ki so jo izvedli v Veliki Britaniji. Štiri od desetih bodočih mam sploh ne napišejo na list imena, ki ga je predlagal bodoči oče.

Zanimivo je dejstvo, da kar štirje od desetih bodočih očetov sploh ne želijo sodelovati pri izbiri naslednikovega imena ter odločitev prostovoljno prepustijo bodoči mami.

Povprečno par pred dokončno odločitvijo razmišlja o 12 imenih, četrtina imena pred rojstvom še nima izbranega.

Pri anketi je sodelovalo 3.000 staršev in spoznali so, da se jih kar tretjina resno prepira glede otrokovega imena, kar 15 odstotkov se jih začne kregati že v prvih mesecih nosečnosti.

Starši, ki težko sprejmejo odločitev glede tega, na veliko filozofirajo o tem, po navadi otroku dajo ime šele 11 dni po rojstvu. Eden izmed desetih pa celo ime izžreba, 14 odstotkov očetov izbira med dvema imenoma s pomočjo izštevanke.

Četrtina staršev se o otrokovem imenu posvetuje s sodelavci, 37 odstotkov otrok kljub vsemu nosi ime po babici ali dedku.

Ko se na nosečniškem testu prikaže modra črtica, se za bodoče starše začne težka naloga. Domisliti se morajo najlepšega imena za svojega otroka. Brskajo po svetovnem spletu, navdih iščejo v knjigi z imeni, sprašujejo po forumih, katera so najpogostejša, katera so edinstvena. Nekateri sledijo tradiciji in raziskujejo družinsko drevo, da bi našli ime z globokim pomenom. Statistični urad Republike Slovenije je zabeležil, katerih imen starši od leta 1991 ne dajejo svojim otrokom.