Dojenje

(Foto: Thinkstock)

 

Če se dojenček med dojenjem poti, lahko med sebe in njega položite tetra pleničko.

Če otrok ni polno dojen, je potrebno, da pije tudi vodo, izjemoma čaj, sok. Prav tako morate piti dovolj vode tudi vi, saj dehidracija vpliva na laktacijo, seveda pa poleti ne želite ostati brez mleka. Če se otrok samo doji, naj bodo podoji pogostejši, vendar ne potrebuje dodatne tekočine.

Čeprav so na pohodu vroči dnevi, greste lahko ven, soncu se izogibajte med 11. in 15. uro. Takrat bodite v klimatiziranem prostoru, ni nujno, da ste doma, lahko obiščete knjižnico, muzej, nakupovalni center, kopališče. Če se odločite za slednjega, si definitivno poiščite senco. Čeprav dojite, se lahko kopate na bazenu, v reki, jezeru, morju. Poskrbite le za ustrezno zaščito pred soncem.

Še en nasvet: preden oblečete kopalke, spraznite dojke in dojite otroka, nato pa uporabite blazinice za dojilje. Če boste dojili otroka tudi na kopališču, pred tem dojke umijte s čisto vodo ali stisnite malo mleka ter z njim namažite bradavice (materino mleko ima namreč antibakterijske sestavine).

Prednost dojenja poleti je tudi ta, da imate vedno hrano za dojenčka pri sebi. Ne potrebujete hladilne torbe s kašicami in sokovi.