dominvrt

Vnetje ušes je lahko tudi nevarno

DOJENČEK
5
22.10.2008, 16:43

Kako prepoznamo simptome pri dojenčku in malčku, kako preprečimo in kako zdravimo vnetje ušes.

Vnetje ušes je lahko tudi nevarno

Za vnetjem srednjega ušesa najpogosteje obolevajo otroci v prvih štirih letih življenja. Vzrokov, zakaj najbolj pogosto obolevajo prav majhni otroci, je več. Ker se imunski sistem otrok razvija do sedmega leta, so bolj podvrženi različnim prehladom, ki se lahko razvijejo tudi v vnetje ušesa. Ušesna troblja ali Evstahijeva cev, ki povezuje srednje uho z zgornjim delom žrela, je pri majhnih otrocih še zelo kratka in vodoravna, kar omogoča bakterijam in virusom, da lažje pridejo v srednje uho. Otroci imajo v nosnem delu žrela praviloma še razmeroma veliko žrelnico, ki lahko s svojo velikostjo pretirano zmanjša prehodnost žrelnega ustja Evstahijeve cevi. To lahko povzroči zamašitev srednjega ušesa.

Vnetje ušes otroku povzroča precej hude bolečine.
Vnetje ušes otroku povzroča precej hude bolečine./ FOTO: iStockphoto

Vnetje srednjega ušesa ni nalezljivo, so pa nalezljive različne bolezni, ki vnetje povzročajo – kot so prehladi in nahodi. Če je vnetje ušesa virusno, ga ne zdravimo z antibiotiki. Navadno se v 48 urah pokaže, ali je vnetje gnojno ali ne, pri otrocih mlajših od dveh let pa zdravnik običajno predpiše antibiotike. Bakterijsko vnetje srednjega ušesa je namreč zanje lahko nevarno. Če se poslabša, jim lahko poči bobnič, v najslabšem primeru, zelo redko, pa lahko zbolijo celo za meningitisom. Gnojno ali bakterijsko vnetje ušesa spremljajo – v primerjavi z virusnim, ki pogosto mine brez kakšnega posebnega zdravljenja – zelo hude bolečine, visoka telesna temperatura, lahko opazimo tudi gnojni izcedek iz ušesa.

Kako prepoznati vnetje srednjega ušesa

Pri majhnih otrocih ali dojenčkih, ki ne morejo povedati, da jih kaj boli, vnetje ušesa prepoznamo po glasnem joku in zbujanju sredi noči, včasih se z rokicami grabijo za ušesa. Bezgavke pod ušesi so otekle, pogosto pa vnetje ušesa spremljata prehlad in zvišana telesna temperatura.

Preventiva

Dojeni otroci so pogosto zaščiteni pred različnimi vnetji in okužbami zaradi materinega mleka, ki deluje po principu naravnega antibiotika in ščiti otroka pred različnimi okužbami.

Pediater dr. Srečko Šuštarpoudarja, da lahko z dobro higieno nosne sluznice preprečimo, da bi se okužba preselila tudi na uho. To dosežemo predvsem z rednim čiščenjem noska s fiziološko raztopino in kasneje, ko je otrok že večji, z odvračanjem od smrkanja in učenjem pravilnega, krepkega usekovanja. Za čiščenje ustne sluznice pa priporoča pitje veliko tekočine.

Otroke je treba oblačiti vremenskim pogojem primerno, pogosto pa je lahko pretiravanje s toplo obleko prav tako ali celo bolj škodljivo kot pomanjkljivo oblačenje. Nekateri strokovnjaki opozarjajo, da v toplem vremenu ali celo v zaprtih prostorih nošenje kapice pri dojenčkih zmanjšuje njihovo naravno odpornost. Če starši pretiravajo s toplimi oblačili, se dojenček oznoji in je pri morebitni izpostavljenosti vetru lahko še bolj podvržen vnetjem srednjega ušesa. Tudi otroci, katerih starši kadijo v njihovi prisotnosti, pogosteje obolevajo za vnetjem srednjega ušesa, dečki pa obolevajo pogosteje kot deklice.

Če vnetje ušes ni pravočasno zdravljeno, ima to za otroka lahko resne posledice.
Če vnetje ušes ni pravočasno zdravljeno, ima to za otroka lahko resne posledice./ FOTO: iStockphoto

Vedno, kadar hranite svojega dojenčka s stekleničko, naj bo njegovo vzglavje nekoliko dvignjeno – s tem preprečimo, da bi mleko steklo v Evstahijevo cev in tam povzročilo okužbo. Tudi med dojenjem naj bo dojenčkova glavica malce privzdignjena. Med čiščenjem ušes ne posegajte globoko v otrokovo uho. Z vatirano paličico očistite
zunanji del ušesa; če segamo globoko v sluhovod, lahko celo povzročimo okužbo. Pomembna je tudi higiena staršev. Vedno si dobro umijte roke, preden se dotaknete svojega dojenčka, v mesecih, ko je največ obolenj dihalnih poti, pa se poskušajte z dojenčkom izogibati majhnim otrokom.

Kako lahko otroku olajšamo prebolevanje vnetega ušesa?

Če sumite, da ima otrok vneto uho, ga takoj odpeljite k njegovemu zdravniku ali v dežurno medicinsko službo. Poleg terapije oziroma zdravljenja, ki ga bo za otroka svetoval zdravnik, mu lahko tudi sami olajšate potek bolezni. V posteljici mu privzdignite vzglavje in mu za ušesa pripravite topel obkladek. Kot svetuje dr. Srečko Šuštar, naj otrok pije čim več tekočine, saj mu ta pomaga pri boju z okužbo, požiranje pa pomaga tudi pri odmašitvi srednjega ušesa. V sobo, v kateri otrok spi, namestite vlažilec zraka; če ga nimate, zavrite vodo in v sobo postavite lonec s poparjeno kamilico, meto ali timijanom.

Komentarji (5)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Tina Cebin
03.01.2012, 11:40:43
0
kwa.dugaja
10.01.2011, 12:46:49
+4
@Ingrid Polenek sicer je bilo to že nekaj par let nazaj, ko je naš tamali imel podoben problem. imel je vnetje srednjega ušesa in je tačas tudi zelo slabo slišal na tisto uho. kakšen mesec po vnetju se je začel pritoževati, da bolj slabo sliši na to uho. peljali smo ga zdravniku in je ugotovil, da ima le tega zamašenega in so ga izprali. potem je bilo vredu. mogoče bi bilo dobro, da ga peljete še enkrat na pregled.
bongoleta
03.01.2011, 21:30:55
-1
mi smo imeli ponavljajoča vnetja srednjega ušesa, orl na tbilisijski nam je svetoval nakup OTOVENT-a, tamala veselo prepihuje ušesa z Otoventom in nam zelo pomaga. Toplo svetujem uporabo, če imate težave z vnetjem ušes.
bs-b
22.11.2011, 14:20:21
-1
jst sm mela 3 operacije na ušesu. 2x cevka in junija letos odstranitev kožne tvorbe. 12 let sm mela kronična gnojna unetja d. ušesa vsaj 2x na let. če ne pozim pa polet al pa umes če ne polet pa pozim... grozn vm povem... boge mamice k mate otročke z unetim ušeskom :(
Ingrid Polenek
02.11.2008, 12:18:16
+6
zanima me nekaj.Moj sinček je pred kakšnim mesecem imel vnetega ušeseka.Od takrat naprej skos pravi da na tega ušeseka ne slkiši in naj mu povemo bolj naglas ali pa v drugo uho.Zanima me če je možno,da bi od vnetja lahko slabo slišal ,tudi po tem ko je vnetje že pozdravljeno.
Pogačnik po prejemu pojasnil sodnika manj ...
Llorente: Bil sem pos*an, mislil sem, da mi bodo ...
Igralec in boksar umrl v strelnem napadu
Miha Vodičar: S Tanjo sva se super ujela, oprosti ...
13 stvari, ki jih vaše telo govori o vašem zdravju
Vsi načini barvanja pirhov
Hlače, ki so zlomile Instagram, a pristajajo le ...
Seksi novinarka z globokim dekoltejem v zadrego ...
'Srečen sem, ker Mila vse to dobro prenaša.'
Policija opozarja: Ste v reži bankomata našli ...
Ne pozabite na ključno stvar pri gradnji hiše
V idiličnem naselju, streljaj iz Ljubljane, nove ...