O hipospadiji smo povprašali predstojnika Oddelka za urologijo na Univerzitetnem kliničnem centru Maribor mag. Dejana Bratuša, dr. med., ki nam je pojasnil, da je to “stanje, pri katerem se zunanje ustje sečnice ne nahaja na vrhu glavice uda, ampak nekje na spodnji strani glavice uda, telesa uda ali tudi na mošnji, v najhujši stopnji pa tudi v presredku.“

Pregledi novorojenčka

Hipospadija je vidna že ob otrokovem rojstvu. (simbolična fotografija) (Foto: iStockphoto)

Ravno zato, ker obstaja več stopenj hipospadije, epidemiološke raziskave po svetu kažejo zelo različne številke glede tega, kako pogosto je to stanje. “Najblažje oblike se namreč kažejo zgolj kot na spodnji strani razcepljeno ustje sečnice in je včasih težko reči, ali je to le nekoliko drugačna oblika ustja ali pa že hipospadija. Po teh raziskavah se s hipospadijo rodi eden na 120–250 otrok,“ nam je zaupal.

Prisotna od rojstva …

Hipospadija je prisotna od rojstva, razlaga Bratuš, vendar je včasih ne opazijo takoj. Težje jo je opaziti, saj imajo dečki kožico penisa (prepucij) namreč pogosto zlepljeno z glavico in okvara postane očitna šele, ko se kožica odlušči.

Hipospadija

Hipospadija je stanje, pri katerem se zunanje ustje sečnice ne nahaja na vrhu glavice uda, ampak nekje na spodnji strani glavice uda, telesa uda ali tudi na mošnji.

Vendar stanje ni nepopravljivo. Operativno korekcijo nekateri priporočajo dokaj zgodaj, ko je dojenček star od 18 do 24 mesecev, v Mariboru pa poseg v glavnem opravljajo po dečkovem dopolnjenem tretjem letu starosti.

Z napotnico

Različni so tudi posegi, ki so odvisni od stopnje hipospadije in tega, kje je zunanje ustje sečnice. Vrsta posega pa se razlikuje tudi po tem, ali so prisotni vezivni trački, ki ud ukrivljajo navzdol. Po svetu operativni poseg v glavnem opravljajo urologi, v Sloveniji pa tudi plastični kirurgi.

Tako za pregled kot poseg sam starši potrebujejo napotnico, lahko pa se odločijo tudi za samoplačniško obravnavo, pri kateri napotnica ni potrebna, pravi Bratuš.

Ni dedno

Pri hujših stopnjah hipospadije je curek urina usmerjen navzdol in dečki morajo urinirati sede. Prav tako je lahko usmerjen navzdol curek izbrizgane semenske tekočine in je tako lahko otežena oploditev po naravni poti,“ dodaja. Izvedeli pa smo še, da stanje ne vpliva bistveno na rast penisa in da ni dedno.

Življenje s hipospadijo

Britanec Jim ima hipospadijo že od rojstva. “Imam zmerno hipospadijo z odprtino nedaleč od glavice in vse deluje dobro in brez bolečin,“ pravi 52-letnik. Dodaja, da nima brazgotin in nepravilnih erekcij, čeprav njegov ud ni popolnoma raven in včasih ne urinira naravnost. “Z leti sem se v tem izboljšal in lahko ud dokaj dobro nadzorujem in ne poškropim vsega naokoli. Tudi spolnost mi ne dela preglavic in nikoli nisem imel težav s spočetjem.

Otrok na stranišču

Pri hujših stopnjah hipospadije morajo dečki urinirati sede. (simbolična fotografija) (Foto: iStockphoto)

Moti ga le, da se starša z njim nikoli nista odkrito pogovorila o okvari. Vseeno pa je vesel, da ga nista odpeljala na operacijo. “Svojo odločitev sta sprejela ob koncu druge svetovne vojne, ko je bila lepotna kirurgija še v povojih in sta verjetno menila, da je tveganje preveliko. Rešila sta me pred bolečo operacijo, brazgotinami in tem, da se stvari ne bi razpletle tako, kot bi se morale.

Ima jo tudi njegov sin …

Čeprav okvara ni dedna, pa jo ima tudi njegov sin in pri njem se je odločil drugače kot njegova starša. Med drugim in tretjim letom so dečka tako dvakrat operirali v priznani londonski bolnišnici Great Ormond Street in operaciji nista imeli neželenih stranskih učinkov. Sin mu je kasneje povedal, da sta se odločila pravilno in da jima je za to še danes hvaležen, Jim pa prizna, da čeprav ga stanje danes ne moti, ni bilo enako v šolskih letih, ko ga je bilo pred drugimi dečki pogosto sram …

Mnogi starši se srečujejo z vprašanji in dvomi o tem, kako pravilno negovati prepucij oz. kožico, ki varuje dojenčkov penis; je preozka, bo potrebna operacija ...?

 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na