Hrana za možgane

Dojenčku najprej ponudite jabolko in banano. (Foto: iStockphoto)

V tej starosti postane dojenček razvojno (psihomotorično in čustveno) pripravljen na osvajanje veščin hranjenja - na novo hrano, njeno gostoto in okus; prav tako pa jo v tej starosti tudi lažje sprejema.

Dojenček med petim in sedmim mesecem izgubi refleks potiskanja goste hrane iz ust, zorijo črevesni encimi, samo mlečna prehrana pa mu ne zadostuje več in ga ne nasiti. V tem obdobju je pravi čas, da ga počasi odstavljate od prsi.

Mešana hrana

Njegova hrana naj vsebuje vse zvrsti: sadje, zelenjavo, žitarice, rumenjak, meso. Pričnete s sadjem in zelenjavo. Zaradi otrokovega še nezrelega prebavnega sistema mu sadje in zelenjavo najprej skuhajte. Dojenčku ponudite npr. kuhano jabolko ali korenje v majhnih količinah. Za prvič bo zadostovalo, če mu ponudite nekaj kavnih žličk. Nova hrana naj bo sprva bolj tekoča. Najbolje je, da kuhano sadje ali zelenjavo nekoliko zredčite s prekuhano in ohlajeno vodo. Uporabite lahko tudi vodo, v kateri ste živilo skuhali. Dojenčku več dni ponujajte isto hrano, da se privadi okusu in da lažje ugotovite, če pride do reakcije, katero živilo jo je povzročilo. Če dojenček ne prenese določenega živila, z njim prenehajte, ponudite mu nov okus, prejšnje živilo pa mu spet ponudite čez nekaj dni.

mesni obrok

Prvi mešani obroki naj ne bodo pregosti. (Foto: iStockphoto)

Sadje

Sadje je pomemben vir energije, vitaminov, vlaknin in rudnin, ki so koristni za pravilno prebavljanje. V dojenčkov jedilnik ga lahko pričnete uvajati že po dopolnjenem četrtem mesecu starosti, bolje pa bo, če po šestem. Najprej otroku ponudite žličko soka, ki ste ga stisnili iz sadja. Za začetek so najbolj primerna jabolka. Kasneje, ko ste prepričani, da je otrok nov okus dobro sprejel, pa mu lahko ponudite tudi sadno kašo. Najbolje je, da z uvajanjem pričnete v dopoldanskem času, v primeru, če se pojavijo krči ali driska.

Zelenjava

Zelenjava je s kalorijami manj bogata kot sadje, vsebuje pa veliko rudnin, vitaminov, balastnih snovi in vode. Tudi zelenjavo pričnemo uvajati po šestem mesecu starosti in sicer v času kosila. Mlečni obrok tako postopoma zamenjamo z zelenjavnim. Primerna zelenjava za uvajanje je korenje, cvetača, koleraba. Najprej skuhate le nekaj koščkov, razredčite s prekuhano vodo in ponudite otroku. Ko se okusa navadi in ga dobro sprejme, lahko količino povečate in pripravite dve vrsti zelenjave. Ko se bo otrok zelenjave navadil, ji lahko dodate tudi kak košček krompirja.

Dojenje

Po dopolnjenem šestem mesecu dojenčkove starosti samo dojenje ne zadostuje več. (Foto: iStockphoto)

Žita

Žita so pomemben vir ogljikovih hidratov, vitaminov,  B-kompleksa in rastlinskih beljakovin. V dojenčkovo prehrano jih dodajamo zaradi energetske hranljivosti. Sprva mu  ponudimo žita, ki ne vsebujejo glutena - to sta riž in koruza.
Žita, ki vsebujejo gluten, pa so pšenica, oves, ječmen, rž; dojenčku jih dajte kasneje. Ponekod po svetu priporočajo uvajanje teh žit šele po enem letu starosti. Z uvajanjem pričnemo kasneje zaradi morebitne celiakije.

Meso in ribe

Meso ponudite dojenčku po dopolnjenem šestem mesecu starosti. Najbolj primerno je belo meso (perutnina), domači zajec, teletina. Meso mora biti sveže, kupljeno pri mesarju. Pričnite z majhnim koščkom, tega dobro prekuhajte.

Z uvajanjem rib pričnite po enem letu starosti. Bodite pozorni na koščice!

Jajca

Trdo kuhan rumenjak lahko otroku ponudite že po dopolnjenem šestem mesecu starosti. Začnite s polovico rumenjaka tedensko, čez čas pa z enim rumenjakom na teden. Beljak lahko zaradi nevarnosti alergije ponudite šele po dopolnjenem letu starosti.