Obupana mama in dojenček

Starši se sprašujejo, kolikokrat lahko prehlajenemu dojenčku spirajo nosno votlino s fiziološko raztopino. (Foto: iStockphoto)

Kaj sploh je fiziološka raztopina, zakaj pediatri priporočajo njeno uporabo, ali z njo preprečimo vnetje ušes in grla, ali lahko z njo pretiravamo, smo povprašali  Iztoka Fošnariča, dr. med. specialista otorinolaringologa.

Kaj je sploh fiziološka raztopina in zakaj se uporablja?

Fiziološka raztopina je 0,9-odstotna raztopina natrijevega klorida oziroma navadne kuhinjske soli. V medicini se uporablja za številne namene, izpiranje ran med operativnimi posegi, nadomeščanje tekočin (kot tekočina v infuziji) in izpiranje nosne votline ter obnosnih votlin.

Zakaj je pomembno, da pri novorojenčku čistimo nos s fiziološko raztopino? Kako pogosto naj bi to starši počeli?

Novorojenček ni sposoben sam izpihati nosu, zato z uporabo fiziološke raztopine lahko ''zmehčamo'' in razredčimo izcedek, ki nastaja v nosu. Tako omogočimo, da se lažje samodejno izloči. Priporočila glede pogostnosti uporabe so različna. Menim, da z uporabo fiziološke raztopine ni treba pretiravati, še posebno, če otrok ni prehlajen. Nekajkrat na dan (dvakrat do trikrat) bi pri sicer zdravem otroku povsem zadostovalo.

Je treba pri dojenčku to početi večkrat, če je prehlajen?

Vsekakor je ob prehladu pogostejša uporaba smiselna. Ne obstaja definirana zgornja meja pogostnosti uporabe, starši naj pri tem vsekakor uporabljajo zdravo pamet.

Kakšen je pravilen način izpiranja nosnic s fiziološko raztopino pri dojenčku?

Dojenček bo pri izpiranju nosu težko ustrezno sodeloval. Najbolje je aplicirati fiziološko raztopino v nos kar po kapljicah (nekaj kapljic v vsako nosnico), pri tem naj leži (najbolje na kolenih enega od staršev) in ima glavo nagnjeno rahlo nazaj, da ne bo tekočina iztekla, še preden bo prišla na mesto, kamor mora. Priporočeno je potem nagniti glavo za nekaj sekund v obe strani. Nato otroka premaknemo v pokončen položaj. Dojenček ne bo mogel ustrezno izpihniti nosu, zato tekočino, ki priteče iz nosu, preprosto obrišemo, lahko pa uporabimo tudi ustrezen aspiratorček za dojenčke.

Dojenček joče

Dojenčku fiziološko raztopino v nos aplicirajte po kapljicah. (Foto: iStockphoto)

Ali je treba fiziološko raztopino uporabljati kasneje tudi pri otrocih?

Uporaba pri večjih otrocih je seveda prav tako smiselna, vendar le v primerih, ko imajo otroci težave (težko dihanje skozi nos, izcedek, ponavljajoča vnetja srednjega ušesa ...).

Kolikokrat na dan naj bi z njo starši izpirali otroku nosnici, samo zjutraj in zvečer?

Zgornja meja glede pogostnosti uporabe fiziološke raztopine v nos ni natančno definirana. Tudi stranskih učinkov uporabe le-te v nos praktično ni. Lahko se uporablja torej bistveno večkrat kot dvakrat dnevno, menim, da je to treba prilagoditi vsakemu posameznemu primeru. Torej, če je izcedka veliko in je gost ter ob tem otrok ne more zadovoljivo dihati skozi nos, jo lahko uporabljamo tudi nekajkrat več, kot je navedeno.

V času prehlada ali vnetih ušes je treba bolj pogosto izpirati nos s fiziološko raztopino. Ali lahko s pretiravanjem starši škodijo?

S pretiravanjem otroku težko škodimo, saj so morebitni stranski neželeni učinki pogoste uporabe ekstremno redki in pravzaprav zanemarljivi. Menim, da uporaba fiziološke raztopine v nos 10-krat dnevno popolnoma zadostuje tudi pri najhujših primerih, treba je vzeti v obzir tudi otrokovo voljo do sodelovanja. V primerih, ko njena uporaba predstavlja otroku veliko frustracijo in stres, jo zagotovo ni pametno uporabljati 10-krat dnevno, zadostovalo bi le nekajkrat. Če pa otrok brez težav sodeluje, se lahko približamo dvomestni številki.

Deček s prehladom

Ob prehladu je treba večkrat izpirati nos s fiziološko raztopino, stranski učinki zaradi pogostosti so zanemarljivi oz. ekstremno redki. (Foto: iStockphoto)

Lahko z doslednim izpiranjem nosnic s fiziološko raztopino preprečimo vnetje ušes?

Redna uporaba lahko prepreči vnetje srednjega ušesa pri otroku. To pa še ne pomeni, da vnetja ob redni uporabi ne bo. Le verjetnost za nastanek vnetja srednjega ušesa je ob ustrezni toaleti nosu manjša. Opozoril pa bi na uporabo zdrave pameti – redna in pogosta uporaba fiziološke raztopine v nos pri otroku, ki nikoli ni prebolel vnetja srednjega ušesa ali je prebolel eno ali dve, je po mojem mnenju samo nepotrebno zapravljanje časa in nadlegovanje otroka. Seveda pa jo je prav gotovo smiselno uporabljati, ko so vnetja pogostejša ali ko je otrok prehlajen.

Če ima otrok na splošno težave z žrelom ali žrelnico, jo je priporočljivo uporabljati preventivno?

Težave z žrelom se lahko pojavijo takrat, ko je dihanje skozi nos nezadostno in pri tem seveda lahko pomaga tudi fiziološka raztopina. Povečana žrelnica onemogoča normalno iztekanje izcedka nazaj, zato je tudi v teh primerih njena uporaba priporočljiva.

Čiščenje noska

Pravilno izpihovanje nosu pomeni – izpihati vsako nosnico posebej (treba je zamašiti le eno nosnico in nato skozi drugo zgolj z zmerno silo izpihniti zrak). (Foto: www.madeformums.com)

Kakšen je pravilen način izpiranja nosnic s fiziološko raztopino pri otrocih?

Načinov izpiranja je seveda več. Lahko uporabimo že opisan način uporabe kot pri dojenčkih, razlika je le-ta, da večji otrok leži na postelji, ne pa na starševih kolenih. Potem ko ponovno zavzame pokončen položaj, lahko večji otrok poskusi tudi izpihati nos. Pri tem je nujno poudariti, da pravilno izpihovanje nosu pomeni – izpihati vsako nosnico posebej (treba je zamašiti le eno nosnico in nato skozi drugo zgolj z zmerno silo izpihniti zrak). Nikakor ni priporočljivo zapreti obe nosnici naenkrat in ob tem poskusiti izpihniti zrak ali pa uporabiti zelo veliko silo. V navedenih primerih lahko povzročimo vnos okužbe v obnosne votline ali po ušesni troblji v srednje uho.

Lahko v času, ko je otrok na morju na počitnicah, uporabo fiziološke raztopine nadomesti potapljanje v morju?

Ne. Med potapljanjem (če seveda to ni utapljanje) voda praviloma ne prihaja v nos. Dejstvo pa je, da je zgoraj omenjenih težav (vnetij srednjega ušesa, težav z žrelom ...) na morju zaradi ugodnih klimatskih pogojev bistveno manj, tako da pogosto uporaba fiziološke raztopine v nos ni potrebna.

Ali je fiziološko raztopino treba kupovati v lekarni ali jo lahko pripravimo tudi doma?

Fiziološko raztopino lahko pripravimo tudi doma, saj je 0,9-odstotna raztopina NaCl. Tako lahko v en liter vode damo devet gramov kuhinjske soli ali pa v 0,5 litra vode 4,5 g soli. Vodo je predhodno treba prekuhati. Namenoma sem izpustil merilno dozo čajnih žličk, to pa zato, ker se njihova velikost znatno razlikuje. Nastalo raztopino nalijete v manjše stekleničke, jih zaprete in nekaj dni hranite v hladilniku. Glede sterilnosti – ni dokazano, da bi morala biti tekočina, ki jo kapljamo v nos, sterilna. Tudi okolje v nosni votlini ni sterilno, zato glede tega ni treba pretiravati.