Čeprav mislite, da na začetku prve tedne z novorojenčkom doma niste kos starševski vlogi, naj vam položimo na srce, da ste odlična mama. Prepoznate, kaj vaš dojenček potrebuje, ko zajoče. Veste, kdaj je lačen, kdaj ga je treba previti, kdaj potrebuje vašo pozornost, vaše poljube. Zagotavljamo vam, da bosta vaša samozavest in zaupanje v materinske sposobnosti iz dneva v dan, iz tedna v teden, iz meseca v mesec, iz leta v leto rasla.

In če še vedno dvomite, si preberite, kateri so osnovni znaki, da je vaš otrok srečen in zdrav.

Otrok se pomiri ob vašem glasu.

Novorojenčki jokajo veliko, vzrokov je ogromno. Včasih so lačni, včasih jim je prevroče, včasih ne morejo zaspati, čeprav so utrujeni. Toda ko zaslišijo vaš pomirjajoč glas, ko jim zapojete uspavanko, ko jim nežno šepetate, se pomirijo in vedo, da ste ob njih. Z vami vzpostavijo neopisljivo vez in vi veste, da se otrok razvija tudi čustveno.

Otrok pridobiva težo, večkrat mu morate zamenjati pleničko.

Otrok se lepo prehranjuje, za razvoj in rast popije dovolj mleka. Mokra in pokakana plenička sta dokaz, da poje dovolj. Včasih bo kakšen dan pojedel več, včasih manj, ampak to je povsem normalno.

Opazuje svet okrog sebe.

Novorojenček spi tudi do 16 ur dnevno, ko pa je buden, pa je. Toda s tedni, meseci, ko bo starejši, bo dlje časa pokonci in se bo osredotočal na določene predmete v okolici. Pozorno bo opazoval vrtiljak nad sabo, obraze, ki se mu bodo približali ... Igral se bo s svojimi rokami, igračkami, čebljal bo in postajal dovzetnejši za vse, kar se dogaja okrog njega.

Dojenček

(Foto: iStockphoto)

Prisluhne zvokom.

Kar nekaj tednov bo trajalo, da bo ločil bel zvok od dejanskih dnevnih zvokov, ki so zunaj maternice. Nekatere glasbene igrače, ropotuljice mu bodo zanimive in se bo na njihov zvok odzval, kar je tudi dokaz zdravega razvoja.

Smeji se.

Ste vedeli, da bo z vami vzpostavil očesni stik, ko bo star en mesec, prvi nasmešek se mu bo razlezel čez obraz pri dveh mesecih, pri štirih pa se bo že smejal na ves glas? Vse to je potrdilo, da otrok vzpostavlja stik z vami in okolico ter se tudi odziva na določene dražljaje.

Ima zdravo črevesno mikrobioto.

Zakaj je tako pomembno, da  ima dojenček zdravo črevesno mikrobioto? Ker je to ključnega pomena za zdrav razvoj in delovanje obrambnega sistema. Če se v črevesju v najzgodnejšem obdobju otroštva naselijo koristni mikroorganizmi, bo otrok zdravo korakal po poti odraščanja.

V novorojenčkovi črevesni mikrobioti se skrivajo številne bifidobakterije, pri dojenih je delež teh 90-odstoten. Dokazano imajo zelo pomembno vlogo pri razvoju črevesne mikrobiotike, sinteziranju vitaminov B, presnovi hrane in stimulaciji obrambnega sistema.

Na sestavo in količino mikrobiote vplivajo naslednji dejavniki: prehrana matere med nosečnostjo, njeno zdravstveno stanje, uporaba zdravil, nedonošenost, vrsta poroda, prehrana otroka in dojilje, higienske razmere in uporaba antibiotikov pri otroku ali dojilji. Če ni zadoščeno vsem kriterijem, je dojenčkova ali otrokova črevesna mikrobiota slabše razvita oz. oslabljena.

Vašemu otroku želimo zdravo, srečno, navihano, razigrano, ljubeče in toplo otroštvo, polno nepozabnih spominov.  

Sponzorirana objava