Dojenček

(Foto: iStock)

V nekaterih kulturah imena pomenijo sreča, srečen, tisti, ki si zasluži srečo, dostojen sreče. Uporabljajo jih po vsem svetu, nekatera poznamo tudi pri nas. Nekatera imena so zelo redka in če želite, da bo vaš otrok imel posebno ime in nihče takšnega v naselju, vrtcu, vasi, mestu, potem mu boste izbrali katerega iz spodnjega seznama.

Za deklice

Alisa

V Sloveniji je 291 Alis.

Edita

V Sloveniji je 734 Edit.

Dita

V Sloveniji je 30 Dit.

Alegra

V Sloveniji je 5 Alegr.

Hana

V Sloveniji je 2.916 Han.

Ada

 V Sloveniji je 340 Ad.

Leticija

V Sloveniji je 21 Leticij.

Una

V Sloveniji 82 Un.

Beatris

V Sloveniji je 7 Beatris.

Aida

V Sloveniji je 456 Aid.

Dalia

V Sloveniji je 50 Dalij.

Kiara

V Sloveniji je 347 Kiar.

Fortuna

Za dečke

Edgar

V Sloveniji je 8 Edgarjev.

Eduardo

V Sloveniji je 8 Eduardov.

Srečko

V Sloveniji je 4.330 Srečkov.

Felicijan

Arnan

Yuki

Asher

Seven

Feliks

V Sloveniji je 615 Feliksov.

Karma

Kader

Merrit

Chance

Dojenček in mama

(Foto: iStock)

Na kaj vse je treba misliti, preden izberete otroku ime?

►Najpomembneje je, da je všeč tako bodoči mami kot očetu. Pri izbiri imena otroka morata sodelovati oba tako, da povesta drug drugemu, katero ime vama je všeč. Na glas priznajte, katera vam nikakor niso všeč.

►Imenu lahko daste posebno noto, spoštovanje do osebe, ki vam veliko pomeni v življenju. Ko boste otroku pozneje razložili, po kom je dobil ime, se bo počutil počaščenega.

►Pri izbiri imena si seveda lahko pomagate z raznimi knjigami in poiščete njegov pomen. Mogoče bo to za vas ključno pri izbiri. Vendar dobro razmislite o tem in preverite, da v kakšnem drugem jeziku nima prav nasprotnega pomena.

►Nekateri se odločijo za tuja imena, ki postajajo vse bolj priljubljena. Tudi tu se poskušajte vživeti v otrokovo vlogo in si ga predstavljate čez nekaj let v šoli. Ga bodo zaradi takšnega imena zasmehovali, ga bo s ponosom nosil ali pa vam bo očital, da ste mu izbrali najgrše ime na svetu?

►Otroku boste olajšali, če boste izbrali takšno ime, ki se napiše tako, kot se izgovori, prav tako brez tujih črk.

►Želite otroku nadeti najbolj priljubljeno ime ta hip? Potem se morate sprijazniti, da jih bo v vrtčevski skupini več s takšnim imenom in pravzaprav ne bo nič posebnega, drugačnega, unikatnega.

►Lahko izberete tradicionalno, starinsko, domače ime.

►Vaša mama ima cel seznam imen, ki bi jih lahko izbrali za njenega vnuka ali vnukinjo? Tašča vam maha z drugim seznamom? Seveda lahko upoštevate njuno željo, ampak končna odločitev mora biti starševska. Če jima želite ustreči, čeprav ste za otroka že izbrali čudovito ime, lahko razmislite o dveh imenih.

►Seveda pa pri izbiri imena upoštevajte tudi to, kako zveni skupaj s priimkom.