Dojenček

(Foto: Pixabay)

Najpopularnejše ime na svetu je Sofia. Gre za različico imena Sofija oz. Sonja, zapisujejo pa tudi še kot Sophie, Sophy, Žofie, Sopio, Zsofia, Zsofika, Soffia, Vivi.. Izhaja iz angleškega, grškega in nemškega jezika. Po grško pomeni modrost.

Portal anynamewizard.com navaja, da je to ime najpogostejše kar v osmih državah po širnem svetu. Vodja raziskave Laura Wattenberg je zbrala podatke iz 49 različnih držav, preden je prišla do zaključka, da je Sofia absolutna zmagovalka.

Mehika, Rusija, Argentina, Italija, Švica, Estonija, Čile in Slovaška so le ene izmed držav, v katerih so starši deklice najpogosteje poimenovali Sofia. Kar v 20 državah je ime med tremi najpopularnejšimi.

V Sloveniji živi 334 Sofij, kar ime uvršča na 345. mesto po pogostosti. Od leta 2001 do leta 2010 je dobilo 54 deklic to ime, od leta 2011 do leta 2016 pa kar 267, kar je največ od leta 1940. Največ žensk z imenom Sofia živi v osrednjeslovenski pokrajini (111), najmanj pa v primorski-notranjski.

Znana Sofia je igralka Sofia Loren.

Svetovalec imen na Bibaleze.si je lahko zgolj zabavna aplikacija, lahko pa vam, če nimate ideje, vsaj malo pomaga pri izbiri imena za otroka. kot boste opazili, smo vanj zajeli tako imena naših babic in dedkov kot modernejša imena.