dojenje

Mamino telo proizvaja edinstveno mleko za svojega otroka, saj se nenehno prilagaja njegovim potrebam in zdravstvenemu stanju. (Foto: iStock)

Dojenje je več kot le hranjenje

Kolostrum, kot imenujemo prvo materino mleko, vsebuje posebne sestavine imunskega sistema, ki zaščitijo sluznico prebavnega trakta in ga tako zavarujejo že od samega začetka. Po približno dveh tednih se kolostrum oziroma mlezivo spremeni v materino mleko, ki je živa substanca, saj vsebuje protitelesa in bele krvne celice, ki pomagajo pri boju proti okužbam. Ko je otrok bolan, se količina teh celic znatno poveča. Dojenje učinkovito deluje tudi proti okužbam prebavil in dihalnih poti. Dokazano je, da so dojeni otroci tudi v odraslem obdobju bolj odporni proti različnim boleznim.

Pri aktu dojenja se ustvarja izjemno močna vez med materjo in otrokom, saj vključuje tako telesni kot tudi čustveni vidik. Dotikanje, pogledi in materino obrazno odzivanje otroku prebujajo občutek ljubezni, varnosti, domačnosti in vzpodbujajo njegov kognitivni razvoj. Otrok ob dojenju čuti toplino materinih prsi in prepozna njen srčni utrip, ki ga spominja na čas, ko je bil še v maternici. Številne raziskave so dokazale, da dojeni otroci nekoliko hitreje napredujejo v razvoju in so aktivnejši. Pri nedojenih naj bi se kazala večja bojazljivost in občutljivost.

Preberite še: Hujšajmo z dojenjem

Mama

Materino mleko vsebuje snovi, ki imajo pozitivne učinke na spanje in pomiritev otroka. (Foto: Profimedia)

 Kaj pa doječa mama? Pozitivni učinki se ne kažejo le pri dojenčkih, pač pa tudi pri njihovih mamicah. Pri tistih, ki dojijo, se je izkazalo, da so veliko manj negativno razpoložene, kot tiste, ki ne. Prav tako opažajo tudi manj poporodne depresije. Zahvala gre hormonoma prolaktin in oksitocin, ki se sproščata med dojenjem in vplivata na ugodno počutje matere.

Še nekaj zanimivih dejstev o dojenju:

- Dojenje zmanjša možnost nastanka raka na prsih in jajčnikih, srčnih obolenj, osteoporoze in sladkorne bolezni tipa 2. Dlje časa kot traja dojenje, višji so njegovi pozitivni učinki.

- Z dojenjem prihrani družina od 1500 do 4000 evrov na leto.

- Okus in vonj mleka se spreminjata glede na hrano, ki jo mama uživa.

- Količina mleka nima nobene povezave z velikostjo prsi – mame z majhnimi prsmi lahko proizvedejo celo več mleka kot tiste z večjimi.

- Dojenje pripomore k zniževanju poporodne telesne teže in pomaga k hitrejšemu okrevanju matere.

- Kar  4.186 kJ na dan zahteva materina proizvodnja mleka, zato je priporočljivo, da matere dnevno zaužijejo 2.093 kJ več, kot je običajno priporočljivo.

- Za primerjavo: proizvodnja materinega mleka zahteva kar 25 odstotkov telesne energije, možgani pa ’le’ 20 odstotkov.

- Skoraj 75 odstotkov mamic proizvede več mleka v desni dojki, ne glede na to, ali so desničarke ali levičarke.

- Mamino telo proizvaja edinstveno mleko za svojega otroka, saj se nenehno prilagaja njegovim potrebam in zdravstvenemu stanju.

- Materino mleko vsebuje snovi, ki imajo pozitivne učinke na spanje in pomiritev otroka.

- Pri stiku ’koža na kožo’ mamine prsi zaznavajo temperaturo otroka in se mu prilagodijo – lahko gre ogrejejo ali ohlajajo.

- Doječe matere spijo ponoči v povprečju 45 minut dlje kot nedoječe matere.

Preberite še: Dokazane prednosti dojenja

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.