Raziskovalci so izprašali več tisoč staršev in ugotovili, da je najhuje prve tri mesece, predvsem pri mamicah. Spanje se sicer z odraščanjem otroka izboljšuje, ampak zagotovo ni enako, kot je bilo pred porodom.

Razlogi za pomanjkanje spanja

Mamica in dojenček spita

Novopečeni starši se soočajo s pomanjkanjem spanja, ki traja celih šest let, je pokazala raziskava. Najhuje je prve tri mesece po rojstvu otroka. Ste med njimi tudi sami? (Foto: Dreamstime)

Otrok se z leti praviloma neha zbujati sredi noči zaradi joka, ampak še vedno se lahko prebuja iz drugih razlogov. Na primer, če je bolan, ga je strah, ga lulat in vse seveda vpliva na starše. Tudi stres in skrbi, ki pridejo skupaj s starševstvom, lahko kratijo kakovosten spanec.

Podrobnejši rezultati raziskave

Čas spanja se je največ zmanjšal v prvih treh mesecih po rojstvu otroka. V tem obdobju naj bi bile mame prikrajšanje za dobro uro spanca, očetje pa za slabih 15 minut. Pomanjkanje spanje se je nadaljevalo tudi pozneje, ampak vsako leto manj. Najtežje se soočajo s problemom starši prvorojencev, saj se jim je življenje že tako popolnoma spremenilo.

Preberite še: Očka bi spal: pestoval je to namesto dojenčka

Kako izboljšati spalne navade otroka

Spalne navade so različne od otroka do otroka, ampak vseeno si lahko pomagate z nekaj nasveti, ki običajno delujejo. Novorojenček se bo zbujal v vsakem primeru, ker še nima vzpostavljenega spalnega ritma, saj ga bo osvojil šele sčasoma.

Pomembno je, da bo dobil občutek za dan in noč. Na začetku boste mogli vi slediti njegovemu ritmu, zato se poskušajte istočasno spočiti tudi sami. Pozneje vzpostavite spalno rutino. Izberite najprimernejši čas za odhod otroka v posteljo in se ga poskušajte čim bolj držati.

Pred spanjem se izogibajte večjim obrokom in umirite ga s kakšno pravljico za lahko noč. V posteljo ga lahko spremlja njegova najljubša igrača, saj se bo tako počutil bolj pomirjenega in varnega.

Pomanjkanje spanja se lahko pozna tako na fizičnem, kot tudi na čustvenem področju, zato je pomembno, da si ukradete trenutke tudi zase, predvsem za počitek. In lahko vas potolažimo, tudi to obdobje premalo spanja bo minilo.

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.