Dojenček na plaži

(Foto: iStockphoto)

Sončarico najpogosteje povzroča prekomerno sončenje glave. Najbolj dovzetni so dojenčki, zlasti, če ležijo zunaj v vozičku, na odejici ... V kolikor starši ne opazijo, da se je sonce premaknilo ter da sije na otroka, lahko hitro pride do nesreče.

Potovanje z avtom

Previdni pa moramo biti tudi v avtu. Če nimamo klime, če stojimo v koloni lahko pride do pregretja in sončarice. Zato je pametno, da med vožnjo vzamemo več počitkov in si poiščemo senčna mesta, kjer se nekoliko ohladimo, popijemo sok ali vodo. Pomembno je, da otroku čim večkrat ponudimo tekočino.

Mamica in dojenček na plaži

(Foto: iStockphoto)

Kako prepoznati sončarico?

Koža postane rdeča in suha, obraz postane rdeč. Pojavi se vrtoglavica, glavobol, slabost in bruhanje. V najhujšem primeru pa lahko nastopi tudi nezavest.

Previdno na morju

Otroci in tudi mi, starši, moramo biti na morju zaščiteni pred soncem. Otrok naj nosi majico oziroma ustrezno pokrivalo. Ko je sonce najmočnejše, naj se giblje v senci. Posebej pozorni bodite na otroke, ki se radi igrajo ob vodi. Ti zaradi pljuskanja vode ne bodo čutili vročine, a so ravno tako izpostavljeni. Prav tako bodo mali ribiči na skali pozabili na vroče sonce, zato morajo biti dobro zaščiteni in ne predolgo izpostavljeni soncu.

Prva pomoč

Če otrok dobi sončarico, je nujno, da čim prej poiščete zdravniško pomoč. Otroka takoj prenesete v hladen prostor. Zgornji del telesa dvignete, počasi pričnete hladiti čelo in trup. Oblačila slečete, otrok naj pije vodo, limonado ali ohlajen čaj.

Bodite previdni!

Dojenčkov in majhnih otrok nikoli ne puščajte v avtomobilu. Dovolj je le nekaj minut na vročem soncu in dojenček lahko dobi sončarico.

Otrok ne oblačite pretoplo. Ne bojte se, dojenček se poleti v poletnih temperaturah ne bo prehladil.

Ko se otrok v poletnih mesecih igra zunaj, ga nikar ne puščajte brez nadzora. Naj bo primerno zaščiten, tu in tam pa lahko preverite tudi njegovo telesno temperaturo.

Dojenčku in starejšemu otroku ves čas ponujajte tekočino in hrano, ki vsebuje veliko vode.

Mama in dojenček

(Foto: iStockphoto)