Zaspana mamica

Če boste otroka vedno uspavali na prsih, ne bo želel spati v svoji postelji. (Foto: iStockphoto)


Prva napaka: Novorojenček spi na materinih prsih

Mame, ki ne dojijo, je strah, da se ne bodo dovolj zbližale z otrokom, zato si prve dni po rojstvu polagajo novorojenčka na prsi in ga tako pustijo spati dlje časa. Rezultat takšnega uspavanja in spanja je, da ne bo želel zaspati v svoji zibelki ali posteljici. Večji in težji kot bo otrok, bolj naporno vam bo. Prav tako med njegovim popoldanskim dremanjem ne boste mogli postoriti ničesar drugega, pa tudi sami si boste na takšen način težko odpočili.

Druga napaka: Niti za sekundo ga ne pustite jokati

Na tem mestu želimo izpostaviti napako, da niti za sekundo ne želite pustiti, da otrok joka. Takoj, ko nakaže, da bo jokal, ga vzamete v naročje in ga nosite po sobi gor in dol, da preprečite krčeviti jok. Počakajte nekaj časa, mogoče ne bo točil solzic, mogoče samo tarna, da mu ni všeč, ker ste ga položili v posteljico, in bo vseeno zaspal tako, da bo nad samo opazoval glasbeni vrtiljak ali se bo stisnil k svoji ''ninici''.

Prvo kopanje

Večerna rutina je za otroke zelo pomembna. (Foto: iStockphoto)

Tretja napaka: Brez večerne rutine

Otroka ne kopate vedno ob isti uri niti ne večerja ob isti uri, prav tako mu včasih preberete pravljico, včasih pa jo preskočite. Radi se potepate in se resnično ne želite podrediti točno določeni uri, kdaj otrok potrebuje spanec. Žal, mnogi strokovnjaki so ugotovili, da otroci potrebujejo rutino, še posebej pred spanjem. Že po prihodu iz porodnišnice poskušajte vzpostaviti rutino pred spanjem, boste videli, tako bo uspavanje potekalo hitreje in manj stresno tako za otroka kot vas.

Četrta: Spite zraven otroka

Če je otrok navajen, da zvečer zraven njega ležite, preden zaspi, ga boste težko odvadili od tega. Prav tako boste težko izvlekli svojo roko iz njegove, ne da bi ga pri tem predramili. Lahko se zgodi, da nikoli ne bo hotel zaspati, ne da bi bili prisotni v njegovi postelji tudi vi. Prav tako, ko bo starejši, bo potem, ko boste ''pobegnili'' iz njegove postelje, veselo prikorakal za vami. In tako boste morali uspavanje znova ponoviti …

Peta napaka: Skupna postelja

Če navadite dojenčka, da spi v vaši zakonski postelji, ga boste s težavo odvadili od tega. Čeprav je na začetku, prve dni po prihodu iz porodnišnice, to najlažje, ker vam ni treba ponoči večkrat vstajati, vas bo večji otrok oviral. Marsikateri spi zelo nemirno in si zavzame večino prostora v postelji, odmisliti pa boste morali tudi posteljne vragolije s partnerjem v prisotnosti najmlajšega družinskega člana. Starejši bo, težje ga boste navadili na spanje v njegovi lastni postelji.

Šesta napaka: Spanje v avtu ali vozičku

Čeprav vam bodo mnogi starši pripovedovali o čudodelnih in uspavalnih učinkih vožnje z avtom ali v vozičku, ne izvajajte tega prepogosto. Otrok se zelo hitro navadi na določeno zadevo in težko ga boste pustili v posteljici, da zaspi brez tresenja in ropotanja.

Preprosti triki za uspavanje dojenčka pa so ...

Mama in dojenček

Ko bo otrok starejši, ga boste težko odvadili, da zaspi brez vas. (Foto: iStockphoto)