Pralne plenice

(Foto: Thinkstock)

 

Pri previjanju s pralnimi pleničkami se kakca ne boste dotikali nič bolj kot pri previjanju z navadnimi plenicami.

Umazane pralne plenice se do pranja hranijo v suhem vedru, brez vode, brez vsake packarije. Ko so umazane, jih samo vržete v vedro, zaprete pokrov in lahko greste proč. Ko je čas za pranje, odprete pokrov, vržete vse pleničke v pralni stroj, ga vklopite in splahnite vedro. Na tržišču je moč najti tudi posebne vreče, ki obdajajo vedra za plenice. Tako se ob pranju ni potrebno dotikati umazanih pleničk, ker jih skupaj z vrečo enostavno vzamete iz vedra in položite v pralni stroj. Pleničke med pranjem same zlezejo iz vreče.

Občasno boste morali iz pleničke odstraniti blato, preden jo boste odvrgli v koš za pleničke. Takrat enostavno primete vse štiri konce pleničke in pokakan del sperete pod tekočo vodo med izplakovanjem stranišča. Kratek in enostaven postopek, pri katerem se ne boste umazali.

Če boste s pralnimi pleničkami uporabljali tudi plenične predloge, pa boste lahko skupaj z njimi enostavno odstranili tudi blato . Plenične predloge so biorazgradljive, narejene iz celuloze ali škroba, so nežne in mehke in zato zelo primerne za občutljivo otroško kožo. Ko so umazane, jih enostavno odvržete v stranišče ali na kompost.

Pralne plenice

(Foto: Thinkstock)

Kam pa z umazanimi plenicami na poti, v avtu ali na obisku?

Rešitev je enostavna. Potrebujete le pralno vrečo za shranjevanje umazanih plenic, ki jo lahko hranite v vaši torbi z ostalimi potrebščinami za otroka. Po previjanju vam tako ne bo treba iskati smetnjaka za umazane plenice, kot pri plenicah za enkratno uporabo. Pralna vreča zadrži vso vlago in neprijetne vonjave, dokler ne pridete nazaj domov. Takrat jo izpraznite, operete, če je umazana in ponovno uporabite.

Koliko več časa mi bodo potem vzele pralne plenice?

• Po previjanju umazano plenico odvržete v vedro za plenice.
• Na 2-3 dni jih operete v pralnem stroju, pri čemer jih naprej izperete, nato pa operete na 40-60 stopinjah C. To opravilo vam bo vzelo največ 5 minut (polnjenje stroja, dodajanje pralnega sredstva, vklop stroja).
• Ko so pleničke oprane, vam bo obešanje vzelo dodatnih 5 minut.
• Ko so pleničke suhe, jih ni potrebno zlagati in likati.
• 2-3 krat tedensko pranje vam potemtakem vzame vsega skupaj dodatnih 15 minut dela.

Potemtakem je odveč strah, da vam bo pranje plenic zavzelo življenje.

Ker je pri novorojenčkih potrebno bolj pogosto previjanje, vam lahko ta opravila vzamejo malce več časa. Postopek pranja in obešanja pa ostaja enak.

Kot vse druge obveznosti, ki jih prinese starševstvo, se tudi tega opravila zlahka navadite in kmalu postane del dnevne in tedenske rutine. Pralne pleničke vas ne bodo dodatno obremenile nič bolj kot pranje ostalega perila.