Na žalost starši še vedno niso 'razvozljali' dojenčkovega joka in njegovih zahtev. Toda strokovnjaki so naredili temu konec. Zadnji dve leti so v National Taiwan Univerity Hospital Yulin zbirali jokajoče zvoke različnih dojenčkov. Njihov rezultat: 200.000 različnih zvokov, ki so jih povzročili 100 novorojenčki. Vse so naložili v ogromno bazo in tako je nastala prav posebna aplikacija The Infant Cries Transaltor, ki beleži štiri različne statuse dojenčkovega joka, vključujoč lakoto, mokro pleničko, zaspanost in bolečino.

Chang Chuan-yu, eden izmed raziskovalcev, je dejal, da je aplikacija 92 odstotkov natančna pri dojenčkih, mlajših od dveh tednov, 84, 85 odstotkov natančna pri dojenčkih, starih do dveh mesecev, 77 odstotkov natančna pri štirimesečnih dojenčkih. Traja 15 sekund, preden je analiza dojenčkovega joka narejena. Testi so pokazali, da pri starejših otrocih aplikacija ni več tako natančna, toda strokovnjaki tako ali tako menijo, da po šestem mesecu otrokove starosti ni več toliko potrebe po njej, saj se otrok navadi na novo okolje in se v njem počuti udobno.

Aplikacija ves čas obnavlja svojo bazo, starši pa si pravzaprav lahko uredijo svoje nastavitve, ki temeljijo na odzivu njihovega otroka. Vnesti morate le datum rojstva in državljanstvo. Ko dojenček joka, pritisnete gumb Snemaj in snemate 10 sekund. Vse skupaj bo naloženo na Cloud Drive in po številnih procesih, analizah, bo rezultat določenega jokajočega zvoka dobila mamica na mobilni telefon in bo na podlagi tega lahko reagirala oz. presodila, ali je rezultat pravi ali ne, glede na situacijo.

Jokajoč dojenček

(Foto: Thinkstock)