dominvrt

'Oče je davil mojo mamico! '

STARŠI
16
23.09.2009, 14:25

Zaslišala sem krike in stekla v dnevno sobo. Oče je sedel na mami, ki je ležala na tleh, in jo davil. Pokleknila sem predenj in ga prosila, naj jo izpusti. “Nočem, da mamica umre!” sem jokala.

'Oče je davil mojo mamico! '

Ko se je zgodilo najhujše, sem podzavestno pokleknila pred očeta in začela moliti.
Ko se je zgodilo najhujše, sem podzavestno pokleknila pred očeta in začela moliti.

Nikoli nisem bila v cerkvi

Moji prvi spomini segajo v obdobje, ko sem imela štiri leta. Mama in oče se nista razumela. Prepiri in zmerjanje so bili na dnevnem redu. Oče je kot policist delal v našem mestu in bil zelo spoštovana oseba. Njegovim kolegom se niti sanjalo ni, kakšen je doma. V cerkev nisem nikoli hodila, saj je bilo to v nasprotju z njegovim političnim prepričanjem. Nona pa je večkrat poudarila, da bi bilo dobro, če bi me vpisali k verouku. Oče tega seveda ni dovolil. Nekatere molitve sem slišala prav od babice, vendar sem bila premajhna, da bi si jih lahko zapomnila.

Sobotna mora 

Neke noči se je oče pozno vrnil domov. Vsak petek se je namreč s prijatelji družil po bližnjih gostilnah. V soboto dopoldne se je zbudil še okajen. Kmalu je prišlo do hudega prepira. Bila sem v svoji sobi, ko sem zaslišala udarce in mamin jok. Stekla sem v dnevno sobo, kjer sem obstala kot okamenela. Oče se je sklanjal nad mamo, jo davil in tepel. Ne vem, kakšni so obrambni mehanizmi otroka, vendar sem stekla k očetu, pokleknila predenj in ga prosila, naj mamo pusti živeti. Ker ni zaleglo, sem začela moliti. Še danes ne vem, kako sem se spomnila molitev, ki sem jih le nekajkrat slišala pri noni. Oče se je predramil, ko me je videl klečati na tleh in med jokom moliti. Izpustil je mamo in se odmajal iz stanovanja.

Ločitve staršev sem se verjetno najbolj veselila jaz.
Ločitve staršev sem se verjetno najbolj veselila jaz./ FOTO: iStockphoto

Neizogibna ločitev

Podobni izpadi so se ponavljali in mama se je odločila za ločitev. Oče se odselil in z mamo sva končno zaživeli mirno življenje. Sploh ga nisem pogrešala. Tudi stiki, ki sem jih morala vzdrževati z njim, me nikoli niso veselili. Vedno sem imela pred očmi grozljiv prizor, kako davi mamo. O tem se nisva nikoli pogovarjala, a bolj ko sem odraščala, bolj sem spoznavala, da sva si zelo podobna. Do svojih partnerjev sem postajala zelo posesivna. Nikoli nisem bila  agresivna, želela sem si jih samo podrediti. Tega si nisem hotela priznati. Oče si je ustvaril novo družino, vendar se je zaradi pijače in nasilnega vedenja tudi z novo ženo kmalu razšel.

Dva obraza

Polsestra mi je prva odprla oči, ko mi je rekla, da sem egoistična in brezčutna. Očitala mi je, da imam dva obraza. Da se z vsakim človekom pogovarjam drugače in da je moje vedenje nerazumljivo. To je bila tista podobnost z očetom, s katero se nisem želela soočiti. Ko sem bolje premislila, sem ugotovila, da ima prav. Vsi moji partnerji so bili običajno “copate”. Strah, da me bo kdo od mojih partnerjev ranil, je bil neizmeren. Nevede sem si jih podrejala in vodila življenje tako, kot je ustrezalo meni. Če se ni odvijalo po mojih načrtih, sem odšla.

Danes imam 28 let in fanta, ki je prav tak, kot sem si zamislila. V mesecu dni se je "moral" preseliti k meni, kuha kosila, pere perilo, sesa stanovanje, jaz pa skrbim za druge stvari. Kupila sem parcelo in začela graditi hišo. Urejam papirje in imam dobro službo, vendar mi vzame precej časa. S partnerjem se druživa v glavnem ob koncu tedna in takrat si vzameva čas za družabne aktivnosti. Tudi takrat se mi običajno prilagaja, saj drugače zelo hitro pride do prepira.

Ko se je oče odselil, sva z mamo končno zaživeli mirno življenje.
Ko se je oče odselil, sva z mamo končno zaživeli mirno življenje./ FOTO: iStockphoto

 Brez moči

Vem, da moja dejanja niso primerna in da bi verjetno potrebovala strokovno pomoč. Žal pa nimam moči, da bi naredila prvi korak. Velikokrat se spomnim besed polsestre in mi je žal, da sem morala čakati tako dolgo, da mi je nekdo povedal resnico. Sama si tega nikoli ne bi priznala. Očetova dejanja so v mojem otroštvu pustila boleč pečat, ki ga prenašam naprej in projiciram na svoje partnerje. Najbolj pa se bojim, da bodo nekoč zaradi tega trpeli tudi moji otroci.

Poznate tudi sami kakšno podobno zgodbo? Zaupajte nam jo na forumu.

Komentarji (16)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Angela Franko
08.04.2012, 17:52:24
+3
Če se zavedaš ,kaj delaš narobe potem to počneš ker se ti nihče ne upre in to krepko .
hanse
10.02.2012, 8:39:28
+10
Take so pač ,,moderne" ženske današnji dan. Nekoč so bile doma in skrbele za gospodinjstvo in ostale stvari, moški pa je služil denar in zaradi tega so bile ženske v podrejenem položaju. Danes pa ženske delajo, imajo svoj prihodek... Moške potrebujejo za družino, za ostalo lahko poskrbijo same, saj so samozavestne. Meni se ženske dopadejo, obožujem jih... Pa tudi povem, da sem zelo rad v podrejenem položaju, saj imam tako več časa zase, delam pa tudi vse, kar je potrebno v gospodinjstvu in okrog hiše, se razume skupaj z ženo in otroki. Kar se tiče pretepov v družini, je moje mnenje, da je bolje, da se razidejo. Je pa tako, da samo SLABIČI PRETEPAJO ŽENSKE!! Pa to - 90% policistov je doma nasilnih, samo tako kot v tem članku piše, na zunaj je vse lepo, kar pa se dogaja za zidovi, pa se ne vidi...
Angela Franko
08.04.2012, 17:58:40
-6
Meni takšni moški niti približno niso všeč ,vsak naj dela za sebe.Skupaj poskrbeti za otroke,kaj se to pravi sem rad vtakem položaju,potem si ,lenuh copata!!
mamica1234
06.11.2009, 21:46:51
-61
mislim to pa rees ni nič takega normalno da mora meti ata glavno besedo pa čeprav boli jas se mu ne upiram in moji otroci(4)tidi ne
tamejhna
22.07.2011, 14:01:44
+39
upam, da je tole zajebancija
Urška Leban 1
14.09.2011, 12:56:04
+5
ti pa pretiravaš... nikjer ne piše da mora met moški spol glavno besedo.. če se ne motim smo ženske in moški usi enakopravni.. zakaj bi moški lohk reku kar hoče in delu kar hoče med tem k bi mu ženska mogl bit podrejena???
Angela Franko
08.04.2012, 18:00:31
-1
Ne podrrejena enako pravna v vseh ozirih.
zora_
17.10.2009, 22:23:43
+15
Če morebiti še to bereš, ti sporočam, da je pravi naslov, da odpraviš večino teh problemov: Društvo za nenasilno komunikacijo ali pa SOS telefon. Kontakte najdeš na netu. Povem iz lastnih izkušenj in izkušenj mojih kolegic. Pa veliko sreče!
zoja.mikulan
28.09.2009, 20:33:52
+31
Vse je res kar ste napisali, ampak po moje bi si ženska morala poiskati pomoč.Odnos med dvema ni "copatarstvo", ampak sodelovanje, odrekanje, strpnost.....
rdecnosek
26.09.2009, 23:23:21
+7
polimar, daleč od nakladanja. jabolko ne pade daleč od drevesa, saj ne more, v podzavesti ima način obnašanja (točko kam mora pasti).
Ich88
24.09.2009, 13:42:56
+14
Vem kako je, ko živiš z nasilnim očetom obenem tudi pijancem .. Žalostno je to, da se vsem "smiliš" (kao) pomaga pa ti nihče.(če si seveda sam ne moreš) Čudež je, če ti pomaga kdo ki ti ni v sorodu, če pa ti pomaga kdo od sorodnikov pa je še večji čudež .. Ponavadi sploh do tega ne pride. Ljudje so iz dneva v dan bolj sebični, egoistični,... Žalostno.
Morana7
22.07.2011, 14:57:07
+8
Žalostno toda resnično.
Simona Kancler
24.09.2009, 12:10:16
+14
teško je da zaradi tega trpi cela družina .
paloma_negra
24.09.2009, 10:26:21
+6
kako znano mi je vse to....
polimar
24.09.2009, 10:15:03
-26
nakladanje
paparazzo
24.09.2009, 7:55:29
+11
Zaveda se napake in nič ne stori, zato pa imamo strokovnjake....razumem da so to posledice iz otroštva, ampak nekaj pa le lahko storiš za to, ne pa da to negativnost preneseš naprej na otroke..
Pogačnik po prejemu pojasnil sodnika manj ...
Llorente: Bil sem pos*an, mislil sem, da mi bodo ...
Zvezdnica priznala, da je iz rok izpustila sinčka
Pri treniranju Mihe Zupana je Maja priskočila na ...
Preprosti triki za še boljšo potico
Vsi načini barvanja pirhov
Hlače, ki so zlomile Instagram, a pristajajo le ...
Seksi novinarka z globokim dekoltejem v zadrego ...
Najlepša otroška oblačila to pomlad/poletje
Ste v reži bankomata našli denar?
Predstavljamo vam najlepše velikonočne pogrinjke
Tri preproste, a božansko dobre velikonočne ...