Mama in dojenček

(Foto: iStockphoto)

Od 6 tednov do 3 mesecev

Vaš dojenček bo pri šestih tednih že obračal glavico v smeri hrupa in oči v smeri luči. Začel bo gledati v obraz in se odzivati na govor – najbolj ga bo pomiril mamin glas. Veliko dojenčkov lahko za krajši čas zadrži glavico pokonci brez omahovanja. Do tretjega meseca bo znal prijeti predmete, večina dojenčkov se zna spontano nasmehniti. Bolj se odzivajo na okolico, veliko brcajo, 'grulijo' in sodelujejo v komunikaciji.

Od 3–6 mesecev

Če boste dojenčka prijeli za ročice, se bo sam poskusil dvigniti v sedeč položaj. Do šestega meseca se zna veliko malih nadobudnežev še prevaliti s trebuha na hrbet, prav tako posegajo za predmeti, ki jih nosijo k ustom. Če boste pozorni na ročice, boste videli, da jih znajo skleniti. Otroci pri tej starosti prepoznajo družinske člane in se veliko smejijo.

Otroci se razvijajo s sebi lastno hitrostjo, a vseeno govorimo o razvojnih mejnikih – to so trenutki, ko večina otrok pri določeni starosti zmore določene dejavnosti.

Od 6–9 mesecev

V času od približno šestega do devetega meseca starosti je napredek v razvoju zares velik – dojenček zna držati in preprijemati predmete iz ene ročice v drugo (tudi stekleničko zna držati sam), obrača se s hrbta na trebuh in nazaj, zna samostojno sedeti, nekateri pa se celo postavijo na nožice in so sposobni nekaj trenutkov stati ob opori. Veliko čeblja, začne pa oponašati različne glasove in tvori enostavne dvozložnice (dada, baba, mama itd.).

Od 9–12 mesecev

V tem obdobju zna malček hoditi po vseh štirih, se plaziti po kolenih, postavi se pokonci in se je ob opori sposoben premikati naprej, veliko pa jih okoli prvega rojstnega dne tudi shodi. Enoletnik prav tako razume pomen besede ''ja'' in ''ne'', veliko ploska, govori ter ponavlja za drugimi.

Dojenček

(Foto: iStockphoto)

 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na