dominvrt

Toliko časa je lahko dojenček v vozičku!

RAZVOJ
0
08.05.2019, 8:04

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je objavila priporočila za fizično dejavnost otrok do petih let. V njih med drugim odsvetuje izpostavljenost dojenčkov zaslonom ter priporoča "pasenje kravic". Dojenčki tudi ne bi smeli biti v vozičku, stolčkih za hranjenje ali otroških nahrbtnikih več kot uro skupaj.

Toliko časa je lahko dojenček v vozičku!

Po mnenju WHO so bila priporočila nujna, da začrtajo najboljše prakse za otroke do petih let, ki je ključno obdobje za nadaljnji življenjski razvoj. Debelost po svetu namreč že predstavlja tveganje za javno zdravje, kar 80 odstotkov najstnikov pa ni v zadostni meri fizično dejavnih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spanje na trebuhu – hoja navzven?!
Preberi še:
Spanje na trebuhu – hoja navzven?!

WHO še poudarja, da so njegova priporočila namenjena vsem malčkom, ne glede na spol, kulturno ozadje ali družbeno-ekonomski status.

Za dojenčke, otroke do enega leta, WHO priporoča najmanj 30 minutno fizično dejavnost na dan, vključno s pasenjem kravic za tiste, ki se še ne premikajo. Gre za izraz, ki pomeni, da dojenček leži na trebuhu, se opira na roki in glave ne naslanja na podlago. Dojenčki tudi ne bi smeli biti v vozičku, stolčkih za hranjenje ali otroških nahrbtnikih več kot uro skupaj in bi morali po priporočilih WHO na dan spati od 12 do 17 ur.

Sedem pozitivnih učinkov igre na prostem
Preberi še:
Sedem pozitivnih učinkov igre na prostem

Za malčke od enega do tretjega leta WHO priporoča dve uri fizične dejavnosti na dan, z ne več kot uro sedenja pred zaslonom in najmanj 11 ur spanja. Malčki, stari tri ali štiri leta, bi morali biti dnevno fizično dejavni dve uri na dan, od tega vsaj uro z zmernim ali energičnim gibanjem, sedenje pred zasloni pa še vedno omejeno do ene ure.

Široko povijanje dojenčka: DA ali NE?
Preberi še:
Široko povijanje dojenčka: DA ali NE?

Pri nekaterih strokovnjakih so priporočila že naletela na kritike. Po njihovem mnenju priporočila temeljijo na trhlih dokazih, WHO pa je preveč poenostavil opredelitev ključnih pojmov, zlasti "čas pred zaslonom".

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Varnostnik pri potniku spregledal simulirano ...
Polanc priznal: Rogličeva rožnata majica mi je ...
Preobrat je sodnikom vzel sapo, odneslo je Klemna ...
Preobrat je sodnikom vzel sapo, odneslo je Klemna ...
7 dejavnikov, ki močno pripomorejo k razvoju raka
To je nekaj najboljšega!
Nečakinja princese Diane ima 32 let starejšega ...
Vedno drzna: seksi teniška igralka, ki rad izziva
Tukaj se rodi približno tri milijone otrok na leto
Takšne plače imajo v gostinstvu
Tanja Ribič: ''Mislite, da je to svoboda?''
Odlična izbira za vse priložnosti