"Med naše lovke je prišla še ena porodnišnica. Jo prepoznate? Gre za porodnišnico iz Slovenj Gradca, kjer na leto poskrbijo za približno 70 malih borcev. Prva pošiljka mehkužcev je že na poti. Upam, da bojo čim dlje na varnem v predalu. Srečno!" je zapisano na spletni strani Projekta Hobotnica.

Slovenjgraška porodnišnica je tako postala še ena od številnih, ki so se pridružili projektu Hobotnica, ki ga dobro poznajo nedonošenčki in njihovi starši. Je del v celoti prostovoljnega mednarodnega projekta, kjer iz bombažne preje kvačkajo terapevtske hobotnice za nedonošenčke. Na Facebooku so zapisali: "Kvačkane hobotnice so se prvič pojavile na Danskem leta 2013, od takrat pa se projekt uspešno širi po vsem svetu. Pri nas se je zgodba začela na začetku leta 2017, ko je pobudnica projekta Tjaša Bevc poslala prvo hobotnico na Društvo za nedonošenčke. Projekt se je uradno začel izvajati septembra istega leta." Od takrat so nakvačkali že kar nekaj hobotnic, vendar jih bodo potrebovali še veliko. "Kajti dokler bodo na svet prihajali mali borci, jih bomo potrebovali."

Hobotnice so narejene iz preje 100-odstotnega bombaža in napolnjene s polnilom, ki je pralno na vsaj 60 stopinjah Celzija. Po sterilizaciji hobotnice položijo v inkubatorje, kjer malčki držijo lovko namesto cevk, ki jih ohranjajo pri življenju. Ker je lovka zavita, jih spominja na popkovino, kar jim vzbuja občutek domačnosti. A najpomembneje je, da pustijo pri miru cevke. Vse vabijo, da se jim pridružijo. Če ne znate kvačkati, lahko vseeno pomagate z darovanjem preje ali polnila. Za več informacij lahko z njimi vzpostavite stik prek zasebnega sporočila na Facebooku ali po e-naslovu na projekt.hobotnica@gmail.com.

Majhni kot dlan, a po srcu veliki borci

Nedonošenček je otrok, ki se rodi pred 37. tednom nosečnosti. "Pozni nedonošenčki" so rojeni med 35. in 37. tednom, zmerno nezreli med 32. in 34. tednom nosečnosti, zelo nezreli pa med 29. in 31. tednom. Izjemno nezreli nedonošenčki so rojeni prej kot v 29. tednu nosečnosti. Povprečna teža pri rojstvu v 28. tednu je 1000 gramov, v 32. tednu 1750 gramov. Preberite, kaj vse morajo premagati pred odhodom domov!

So majhni kot dlan, a po srcu veliki borci. Več kot 1000 jih letno pokuka veliko prezgodaj na svet in spopasti se morajo s številnimi ovirami, ki ogrožajo njihovo zdravje in tudi samo življenje. Ob ljubečih starših in usposobljenem medicinskem osebju vsak dan posebej zmagajo, vsak dan znova dobijo eno bitko. Preverite, kako skrbijo zanje v slovenskih porodnišnicah!

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.