dominvrt

Mali borci se borijo. Zdaj, ko to berete. Najmanjši med njimi tehta ...

DOJENČEK
1
16.11.2018, 8:13

Na intenzivnem oddelku ljubljanske porodnišnice trenutno skrbijo za 30 nedonošenčkov. Najmanjši je deček, ki je bil rojen po 23. tednu nosečnosti. Pri njih se je rodila tudi najmanjša slovenska nedonošenka.

Mali borci se borijo. Zdaj, ko to berete. Najmanjši med njimi tehta ...

So majhni kot dlan, a tako močni: vsako leto se na svetu prezgodaj rodi 15 milijonov otrok. V Evropi 500.000, v Sloveniji 1400. 

Nedonošenček je otrok, ki se rodi pred 37. tednom nosečnosti. "Pozni nedonošenčki" so rojeni med 35. in 37. tednom, zmerno nezreli med 32. in 34. tednom nosečnosti, zelo nezreli pa med 29. in 31. tednom. Izjemno nezreli nedonošenčki so rojeni prej kot v 29. tednu nosečnosti. Povprečna teža pri rojstvu v 28. tednu je 1000 gramov, v 32. tednu 1750 gramov.

V vseh slovenskih porodnišnicah lahko oskrbijo otročke, rojene po dopolnjenem 32. oziroma 33. tednu nosečnosti. Za najmanjše nedonošenčke pa poskrbijo v enoti za intenzivno nego in terapijo novorojencev (EINTN) ljubljanske porodnišnice. V Ljubljani vsako leto obravnavajo približno 10 odstotkov živorojenih otrok, rojenih v njihovi porodnišnici, od katerih jih približno 50 ob rojstvu tehta manj kot 1000 gramov. Nekaj otrok s podobno težo sprejmejo tudi iz drugih porodnišnic v Sloveniji.

Ena od sob intenzivnega oddelka ljubljanske porodnišnice, na katerem skrbijo za najbolj ogrožene nedonošenčke.
Ena od sob intenzivnega oddelka ljubljanske porodnišnice, na katerem skrbijo za najbolj ogrožene nedonošenčke./ FOTO: Andraž Cerar

Na intenzivnem oddelku ljubljanske porodnišnice letno sprejmejo okoli 600 življenjsko ogroženih novorojenčkov, med katerimi je okoli dve tretjini prezgodaj rojenih otrok.

Trenutno je intenzivni oddelek v ljubljanski porodnišnici povsem poln. Na njem zdravijo 30 novorojenčkov, in prav vsi so nedonošenčki. Najmanjši je deček, ki je bil rojen po 23. tednu nosečnosti in danes tehta 510 gramov. Prejšnjo soboto, 10. novembra, pa se je pri njih rodil deček, ki je ob rojstvu tehtal 630 gramov. Pri njih se je rodila tudi do zdaj najmanjša nedonošenka, ki je ob rojstvu tehtala 370 gramov in merila 24 centimetrov. Rodila se je leta 2015 po točno 23. tednu nosečnosti, kar je 17 tednov prezgodaj, je pojasnila pediatrinja Lilijana Kornhauser Cerar. Preberite si njeno zgodbo, ki jo je razkrila njena mamica Aleksandra Babič ...

To vse morajo mali borci premagati

Za male borce skrbi ekipa medicinskega osebja, v popoldanskem in nočnem času je zmanjšana na enega zdravnika in osem medicinskih sester, ob rednem delovniku pa je število večje, je razložila pediatrinja Lilijana Kornhauser Cerar. Oskrba najbolj nezrelih nedonošenčkov vključuje sodelovanje izkušenega in izobraženega medicinskega osebja in razpoložljivost sodobnih, novorojenčkom prilagojenih aparatov. Poleg inkubatorjev, ki posnemajo okolje maternice, so najbolj bistveni monitorji za spremljanje njihovih življenjskih funkcij, aparati za podporo pri dihanju (respiratorji), črpalke za dovajanje zdravil, prehrane in drugih tekočin, luči za obsevanje ob zlatenici, pa tudi ultrazvočni in rentgenski aparat ter "mali laboratorij" – aparat za določanje plinov, elektrolitov in krvnega sladkorja v najmanjši količini otrokove krvi, je pojasnila.

Povprečna teža pri rojstvu v 28. tednu je 1000 gramov, v 32. tednu pa 1750 gramov.
Povprečna teža pri rojstvu v 28. tednu je 1000 gramov, v 32. tednu pa 1750 gramov./ FOTO: Profimedia

Verjetnost, da novorojenček preživi ob rojstvu v 23. tednu, je manj kot 20-odstotna, v 26. tednu več kot 85-odstotna, v 30. tednu pa več kot 95-odstotna.

Zdravstvene težave nedonošenčkov so povezane z nezrelostjo prav vseh njihovih organov. Nezrelost dihal se kaže z dihalno stisko ali celo odpovedjo, zaradi nezrelosti osrednjega živčevja otročke ogroža krvavitev v možganske prekate ali celo možgansko tkivo. Nezrelo črevesje ne prebavlja mleka, lahko se celo vname in začne propadati, kar zahteva takojšnjo operacijo. Zaradi nezrelosti jeter imajo nedonošenčki zlatenico, prek nezrele kože izgubljajo veliko vode in energije, njihova koža je tudi zelo ranljiva in na njej se zlahka razrastejo bakterije in glive. Nezrelost obrambnih mehanizmov v povezavi s številnimi odprtimi vstopnimi mesti (cevka v sapniku, katetri v velikih žilah in ranice na koži ter sluznicah omogočijo hiter in neoviran vstop mikrobov) pa pomeni visoko tveganje za težke okužbe z bakterijami, ki izvirajo tako z otrokove kože ali črevesja kot tudi iz okolice, je dodala.

Z otročki se borijo starši, ki vsi po vrsti poudarjajo, da bi težko premagali najtežje trenutke brez pomoči, podpore, skrbi, sočutja zdravstvenega osebja. Diplomirana babica Anja Koprivnikar, ki v Ljubljani vsakodnevno skrbi za nedonošenčke, svojega dela ne jemlje zgolj kot službo. "Delo na naši enoti za nas, zaposlene, ni zgolj navadna služba, ki jo lahko odmisliš, takoj ko končaš izmeno. Naše delo v prvi vrsti predstavlja oskrbo malih borcev – to je previjanje, hranjenje, dajanje predpisanih zdravil in tako dalje. Pogosto pa tudi ljubkovanje malo večjih nedonošenčkov, skrb za ustrezno lego in pomoč staršem," je nanizala. "Starši so ob tem nepričakovanem razpletu nosečnosti izgubljeni, prestrašeni, jezni. Zato tudi oni potrebujejo veliko psihične podpore, informacij, toplih besed in tudi spodbude pri vključevanju v oskrbo svojih malčkov, saj se jih zaradi svoje 'velikosti' pogosto bojijo prijeti. Čeprav se spoznamo v težkem obdobju njihovega življenja, mnoge družine ostanejo v stiku z nami še leta pozneje," je dodala.

Srčen projekt Hobotnica

Najmanjša slovenska nedonošenka Erin ob košari s hobotnicami za nedonošenčke
Najmanjša slovenska nedonošenka Erin ob košari s hobotnicami za nedonošenčke/ FOTO: osebni arhiv

Nedonošenčki in njihovi starši dobro poznajo tudi projekt Hobotnica. Je del v celoti prostovoljnega mednarodnega projekta, kjer iz bombažne preje kvačkajo terapevtske hobotnice za nedonošenčke.

Na njihovem profilu Facebooka je zapisano: "Kvačkane hobotnice so se prvič pojavile na Danskem leta 2013, od takrat pa se projekt uspešno širi po vsem svetu. Pri nas se je zgodba začela na začetku leta 2017, ko je pobudnica projekta Tjaša Bevc poslala prvo hobotnico na Društvo za nedonošenčke. Projekt se je uradno začel izvajati septembra istega leta." Od takratj so nakvačkali že kar nekaj hobotnic, vendar jih bodo potrebovali še veliko. "Kajti dokler bodo na svet prihajali mali borci, jih bomo potrebovali."

Hobotnice so narejene iz preje 100-odstotnega bombaža in napolnjene s polnilom, ki je pralno na vsaj 60 stopinjah Celzija. Po sterilizaciji hobotnice položijo v inkubatorje, kjer malčki držijo lovko namesto cevk, ki jih ohranjajo pri življenju. Ker je lovka zavita, jih spominja na popkovino, kar jim vzbuja občutek domačnosti. A najpomembneje je, da pustijo pri miru cevke.

Vse vabijo, da se jim pridružijo. Če ne znate kvačkati, lahko vseeno pomagate z darovanjem preje ali polnila. Za več informacij lahko z njimi vzpostavite stik prek zasebnega sporočila na Facebooku ali po e-naslovu na projekt.hobotnica@gmail.com.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Majceni borci z neverjetno močjo

Najmanjši nedonošenčki zaradi zdravljenja včasih ostanejo na oddelku za intenzivno zdravljenje tudi več kot šest mesecev. Mamice nedonošenčkov lahko ostanejo v porodnišnici vse do otrokovega odpusta domov, še zlasti, če prihajajo iz oddaljenih krajev Slovenije. Večina jih biva v apartmaju, ki so ga pred leti uredili v ljubljanski porodnišnici s pomočjo donatorjev. Vrata intenzivnega oddelka so jim odprta tudi zunaj rednega časa za ostale obiske (tri ure dopoldne in štiri popoldne), še zlasti v času, ko začnejo prevzemati večino skrbi za hranjenje in nego svojega otroka.

Nedonošenčki se od donošenih novorojenčkov razlikujejo ne le po teži, velikosti in videzu, ampak predvsem po sposobnosti za življenje. Verjetnost, da novorojenček preživi, je ob rojstvu v 23. tednu manj kot 20-odstotna, v 26. tednu pa več kot 85-odstotna. Ob rojstvu v 30. tednu nosečnosti je verjetnost preživetja že več kot 95-odstotna. Bolj ko so prezgodaj rojeni, bolj so nezreli vsi njihovi organi in potrebujejo podporo številnejših aparatur in posegov ter pomoč posebej izobraženega medicinskega osebja, da preživijo.

Borijo pa se v prvi vrsti sami, ob pomoči ljubečih staršev. Majceni borci z neverjetno močjo.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Komentarji (1)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

up_
16.11.2018, 20:31:58
+8
Vse pohvale tem sestram ki delajo z nedonošenčki. midva imava tam trenutno sineka in tako prijaznih ljudi še v življenju nisva srečala kot so ti ki so tu zaposleni. res si zaslužijo pohvale. L.p.
Erasmus te lahko pripelje tudi na Guardian
Razigrani Ljubljančani izsilili odločilno 7. ...
Kate je pokazala, da je že skoraj prišla do ...
Tomaž Evi: Kakšne igrice se greš?
Ana Praznik razkriva prav posebno zgodbo
Vsi načini barvanja pirhov
Manja, 28: Imel je bazo žensk, ki so se prodajale ...
Top ideja za aktiven izlet v osrednji Sloveniji
Luksuzne počitnice za znano družino
Kaj storiti, če v reži bankomata najdete denar?
Strokovnjakinja vrtičkarjem začetnikom svetuje: ...
Če znate to, se bodo delodajalci 'tepli' za vas