dominvrt

Praktični nasveti za prve dni z novorojenčkom

MALČEK
1
28.07.2010, 11:55

Novorojenček je doma, starša pa pogosto prestrašena in polna skrbi. Kako neki se bosta znašla v zmešnjavi, ki je povezana s tem majhnim, a zahtevnim bitjem?

Praktični nasveti za prve dni z novorojenčkom

Mama in dojenček
Mama in dojenček/ FOTO: iStockphoto

Tišina v hiši

Večine svojih življenjskih navad vam zaradi prihoda novorojenčka ni potrebno spreminjati. Ponavadi novorojenčki spijo tako trdno, da jih prebudi le lakota. Vaš dnevni ritem naj bo enak, kot je bil pred prihodom dojenčka. Če otrok spi, vam ni potrebno šepetati, imeti izključen televizijski sprejemnik ali radio. Novorojenček naj ve, da je med njegovim dnevnim spanjem malce bolj živahno kot ponoči. Če boste ustvarjali neko »umetno« tišino, boste s tem otroku le škodovali. Ko bo star nekaj mesecev in boste pripravljali kosilo, bo težko v tišini prestavljati lonce in posesati dnevno sobo, kajne?

Dojenček
Dojenček/ FOTO: iStockphoto

Noč in dan

Nekateri novorojenčki zamenjajo noč za dan - to pomeni, da čez dan veliko spijo, ponoči pa bedijo in se želijo dojiti. Zato naj bi otroka od prvega dne navajali na pravi ritem. To pomeni, da novorojenček podnevi spi pri dnevni svetlobi, kadar ga boste hranili, previjali in umivali, pa se z njim veliko pogovarjajte. Ponoči pa naj bo obratno. Podojite in nahranite ga v tišini, previjte ga le, če je pokakan, z njim se ne pogovarjajte, po hranjenju naj v tišini zaspi nazaj. Tako bo novorojenček hitro spoznal, da je dnevni ritem bolj živahen, nočni pa namenjen spanju.

Uspavanje

Vaš novorojenček je sit, previt, podrl je kupček, nič mu ne manjka, pa še kar joka. Obupani ga nosite sem in tja, ga prestavljate iz ene roke v drugo in ne morete verjeti, da je medtem nehal jokati. Ne, ni razvajen, le vašo bližino potrebuje. Devet mesecev se je v maternici pozibaval, poslušal vaš srčni utrip in se premikal z vami. To pogreša in ima v prvih dneh in tednih tudi pravico pogrešati. Nič ni narobe, če ga po hranjenju še malce pocrkljate, a ko se bo umiril, ga le dajte v njegovo posteljico, kjer bo zaspal in se v njej tudi zbudil.


Novorojenčkovo ležišče

Posteljica za novega člana je ena izmed prvih stvari, ki jih pripravita bodoča starša poleg vozička in oblačil. Novorojenčkove posteljice ni potrebno bogato obložiti z raznovrstnimi igračkami, ker jih otrok prve dni svojega življenja ne potrebuje. Priporočljivo in lepo pa je, da je obložena z mehkim bombažnim blagom, ki služi bolj za zaščito pred prepihom. Postelja, v kateri bo novorojenček spal, naj bo odmaknjena od izvora toplote, okna ali prepiha. Temperatura sobe, v kateri se z otrokom največ zadržujete, naj bo od 20 do 22°C, v prostoru, kjer ga kopate, pa od  24 do 26°C.

Novorojenčkovo sobo prav tako kot druge vsaj enkrat na dan prezračite. V zimskem času pa poskrbite, da bo v prostoru dovolj vlage in zrak ne bo presuh.

Nasveti za mamice
Nasveti za mamice/ FOTO: iStockphoto

Vzglavnik

Novorojenček ne potrebuje vzglavnika. Lahko pa njegovo vzglavje privzdignete za približno 10 centimetrov, tako da pod žimnico podložite brisačo ali rjuho. Otroku boste tako olajšali dihanje, v primeru, da je prehlajen, pa bo to eden izmed nujnih ukrepov. Pediatri svetujejo, naj novorojenček spi na boku; če se vaša štručka veliko premika in z bočnega položaja hitro pristane na hrbtu, jo lahko malce »obložite.« Ko boste otročka položili na bok, mu na hrbtno stran podložite odejico, ki jo zvijete v valj.

Eterična olja

Ni priporočljivo, da bi v sobi, kjer spi novorojenček, uporabljali eterična olja. Nekatera so močna in agresivna in lahko se zgodi, da novorojenčku ne bodo dišala tako kot vam. Veliko bolje bo, če bo soba le dobro prezračena in v njej čim več svežega zraka.

Menjajte plenice!

Novorojenčki, sploh tisti, ki se dojijo, zelo veliko kakajo. V prvih tednih se vam bo morda zdelo, da ne počnete skoraj nič drugega kot previjate in dojite. A zelo pomembno je, da pleničke menjate pogosto, oziroma, kolikor je to potrebno. S tem se boste izognili rdečici in vnetju. Pri vsakem previjanju dobro očistite ritko in genitalije.

V prvih dneh, ko ste z novoroejnčkom doma, se vam zdi, da je vse tako naporno, a verjemite, že čez teden ali dva se boste tem občutkom samo smejali in boste ponosni na to, kako dobro vam gre. Tudi čas hitro mineva, zato izkoristite vsak trenutek z otročkom, pa čeprav ga boste samo gledali in občudovali.
 

Dojenček
Dojenček/ FOTO: iStockphoto

Komentarji (1)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

dolgavas
22.05.2012, 14:37:26
+18
jaz bom pa julija dobila prvega vnuka komaj že čakam da ga bom lahko crkljala
Pogačnik po prejemu pojasnil sodnika manj ...
Llorente: Bil sem pos*an, mislil sem, da mi bodo ...
Miha Vodičar: S Tanjo sva se super ujela, oprosti ...
Miha Vodičar: S Tanjo sva se super ujela, oprosti ...
13 stvari, ki jih vaše telo govori o vašem zdravju
Vsi načini barvanja pirhov
Hlače, ki so zlomile Instagram, a pristajajo le ...
Seksi novinarka z globokim dekoltejem v zadrego ...
'Srečen sem, ker Mila vse to dobro prenaša.'
Policija opozarja: Ste v reži bankomata našli ...
Ne pozabite na ključno stvar pri gradnji hiše
V idiličnem naselju, streljaj iz Ljubljane, nove ...