Strije

Vaša genetska zasnova in elastičnost kože določata, ali boste dobile strije. (Foto: iStockphoto)

Trenutno dojenček pod vašim srcem tehta približno 400 gramov in je velik skoraj 30 centimetrov. Ob rojstvu večina novorojenčkov tehta od dva in pol do tri kilograme in so veliki približno 50 centimetrov.

Dojenček je vse bolj videti tako, kot bo ob rojstvu. Ustnice, veke, oči in obrvi so izoblikovane, čeprav šarenice še niso povsem obarvane. Sposoben je tudi že vrste obraznih izrazov.

Še nekaj mesecev po porodu vam ne bo mogel med nasmehom razkriti zob, vendar njegovi prvi kočniki in podočniki že dobivajo obliko pod dlesnami. Od vseh čutov se v maternici najprej razvije dotik. Dojenček se o svetu uči tako, da tipa okoli sebe in zaznava okolico, ko se zvija, brca in preteguje. Sedaj, ko ima vse živce, lahko tudi predela vse podatke, ki jih z dotiki dobi iz svoje bližine.

Kaj se dogaja z vašim telesom?

V 22. tednu lahko začutite vse večjo bolečino v hrbtu, saj telo težko podpira dodatno težo vašega dojenčka. Pomaga, če nosite čevlje z ravnim podplatom in se izogibate temu, da bi dolgo stale. Lahko si pomagate tudi tako, da med sedenjem uporabljate prečko, da kolena dvignete nad boke.

V drugem trimesečju nosečnosti nekatere ženske pestijo tudi krči v nogah. To je še posebej običajno pri ženskah, ki nosijo več kot enega otroka, saj krče v nogah povzroča pomanjkanje kalcija in kalija. Pomaga, če vam bodoči očka zmasira boleče mišice. Bolečino preprečite tako, da povečate vnos mlečnih izdelkov in druge hrane, bogate s kalcijem. Če to ni dovolj, poskušajte povišati vnos kalija z bananami in drugimi živili, bogatimi s kalijem.

Če zvečer ne morete zaspati, se ne premetavajte. Če se vam spanec izmika zaradi vznemirjenosti ali neprijetnega počutja, si najdite kakšno dolgočasno opravilo. Strokovnjaki pravijo, da je bolje, da se prestavite v slabo osvetljeno sobo in gledate televizijo ali počnete kaj drugega, kar vas običajno dolgočasi. Še preden se boste tega zavedli, boste že dremali.

Vzemite si čas za partnerja!

Čas je, da s partnerjem naredita nekaj, kar morda dolgo ne bosta mogla, ko pride novi družinski član. Pojdita na večerjo in v kino, v hribe ali uživajta v dnevu na obali. Prepričajte se le, da bo izbira obema v užitek in zabavo.

Se vam sline cedijo po sladkem?

Za nosečnice je običajno, da jim nekatera hrana še posebej diši. Še posebej visoko na lestvici so sladkarije in čokolada, tesno pa jim sledijo tudi agrumi in sadni sokovi. Povsem običajno je tudi, da vas nekatere svari odbijajo. Morda prav hrana, ki ste jo prej tako radi jedli ali parfum, ki vam je pred nosečnostjo tako lepo dišal.

 

REDAKCIJA BIBALEZE.SI VAM ŽELI LEP IN USPEŠEN TEDEN!