Nosečnica in pes

Zavedati se morate, da je bil vaš pes član družine, še preden ste zanosili. (Foto: Profimedia)

 

Zavedati se morate, da je bil vaš pes član družine, še preden ste zanosili. Potrudite se, da mu med nosečnostjo posvečate dovolj pozornosti, da ne zanemarite skupnih sprehodov, da ga tu pa tam še vedno pobožate … Prav tako ob prihodu dojenčka domov ne razmišljajte o tem, da mu poiščete nov dom, raje poskrbite, da se bo privadil na otroka.

Kako navaditi psa na dojenčka?

►Pes naj povoha katerikoli otrokov predmet (bodi, ki ga je dojenček nosil, tetra pleničko, žabice …), ko je dobre volje. Med tem ko ovohava otrokov predmet, ga pohvalite in mu povejte svoje občutke, povezane z dojenčkom.

►Prvo srečanje – odrasla oseba naj drži psa na vrvici, vi pa mu približajte dojenčka, da ga lahko povoha. Če bo pes postal agresiven, takoj prenehajte s spoznavanjem in poskusite ponovno čez nekaj dni.

►Psa imejte pod nadzorom, ampak ne 'paničarite' in ne komplicirajte.

►Ko se bosta pes in otrok dobra poznala, povodec ni več potreben, vendar strokovnjaki menijo, da otrok in pes ne smeta biti v prostoru nikoli sama.

►Vsakič, ko približate dojenčka psu, izgovarjajte ime ljubljenčka. Če se dojenček prestraši lajanja, ga vzemite v naročje in potolažite. Razložite mu, da se psiček tako pogovarja.

Dojenček in pes

Ko se bosta pes in otrok dobra poznala, povodec ni več potreben, vendar strokovnjaki menijo, da otrok in pes ne smeta biti v prostoru nikoli sama. (Foto: Profimedia)

Lahko pa se zgodi …

Mnogi menijo, da postane kuža ljubosumen, ko se v hiši pojavi otrok, vendar je vse odvisno od vas. Če se vaš odnos do hišnega ljubljenčka ne bo radikalno spremenil, ne skrbite, pes bo oboževal vašega otroka.

Seveda se lahko zgodi, da pes polula otrokovo posteljo ali voziček. Pomembno je, da si to ne razlagate kot ljubosumje. Na ta način pravzaprav štirinožni prijatelj označuje, da želi otroka zaščititi in ga zato prekrije s svojim vonjem. Ne kaznujte ga tako, da ga izolirate od otroka.