Rast mlečnih zob je faza, ki je naporna tako za starše kot dojenčka samega. Dojenčke izraščanje boli, zato so nervozni in veliko jokajo.

Po ogledu tega posnetka vam bo popolnoma jasno, zakaj težko prenašajo izraščanje. Za to boste potrebovali le 90 sekund.


Simptomi, ki nakazujejo, da bo zrasel prvi zob

- slinjenje
- izpuščaj na obrazu
- plenični izpuščaj
- driska
- povišana telesna temperatura
- dojenček vse grize
- nespečnost

Zanimiva dejstva o rasti zob

►Deklice dobijo prej zobe kot dečki.
►Ko začnejo enkrat rasti, lahko vsake štiri mesece pričakujete štiri nove zobe.
►Razmik med zobmi ne pomeni, da bo takšen tudi pri stalnih zobeh.
►Vse mlečne zobe imajo otroci približno pri dveh letih in pol.

Omilite bolečino

Mamice se tako oprimejo še zadnje bilke, ki bi pomagala njihovemu dojenčku, ki stoka in joka od bolečin. Tako se še marsikatere danes poslužujejo receptov naših babic in prababic, da boleče dlesni omrtvičijo s kapljicami terana. Drugim se zdi ta metoda sporna in neprimerna, saj vino vsebuje približno 11 odstotkov alkohola, in vseeno prisegajo na grizala, ropotuljice, ki olajšajo bolečino izraščanj, nekatere od njih lahko celo postavite v hladilnik in ohlajena bodo imela še večji blagodejni učinek.
Pozanimali smo se, kaj o tem menijo zobozdravniki in kako je po njihovem mnenju priporočljivo pravilno ravnati v primeru izraščanja zob pri dojenčkih. Odgovor nam je posredovala dr. dent. med. spec. Lidia Rahne:

''Zobozdravniki priporočamo uporabo gelov za umiritev boleče ustne sluznice pri izraščanju zobkov. Dajanje vina, tudi nekaj kapljic, ne priporočamo. Grizljanje grizal nekatere otroke pomiri. Nekaterim pomaga grizljanje jabolka, breskve. Pri tem moramo biti pozorni, da je sadje čvrsto, ne prezrelo, da ne odgriznejo prevelik kos in se jim ne zatakne v ustih ali grlu ali grlu. Sadje je lahko tudi ohlajeno in tako deluje kot obkladek, medtem ko ga sesajo oz. grizljajo. Če so bolečine hude, lahko damo otroku žlico sirupa ali svečko paracetamola. Nekateri otroci se čez dan zamotijo z grizljanjem in jokajo ali se zbujajo samo po noči. Takrat pred spanjem, zvečer, tudi priporočamo žličko paracetamola.''

Mlečni zobje

(Foto: Thinkstock)