V Sloveniji morajo starši sporazumno določiti ime otroku najpozneje v 30 dneh od njegovega rojstva. Otrok lahko dobi priimek enega ali obeh staršev, lahko pa mu starši določijo tudi drugačen priimek. Če otrokovi starši niso več živi ali ne morejo izpolnjevati roditeljskih pravic, določi otroku osebno ime oseba, ki ji je zaupana skrb za otroka, v soglasju s pristojnim centrom za socialno delo, je zapisano v Zakonu o osebnem imenu.

Izbira imena: kaj je prepovedano v Sloveniji?

Izbira imena

Starši morajo ime otroka določiti sporazumno. (Foto: iStock)

Če pristojni organ ugotovi, da otroku osebno ime ali priimek ali ime ni bilo določeno v skladu z zakonom in bi izbrano osebno ime lahko škodovalo koristim otroka, opozori starše. Če v 15 dneh ne določijo novega imena, pristojni organ v matični register sicer vpiše otroka z imenom, ki so mu ga starši določili. A hkrati obvesti pristojni center za socialno delo, ki lahko ukrepa v skladu s svojimi pristojnostmi v zvezi z vzgojo in varstvom otrok.

Če starši ne prijavijo otrokovega imena v roku, ker se ne morejo sporazumeti, jim pri odločitvi pomaga center za socialno delo. Če se starši kljub vsemu ne morejo sporazumeti, o sporu med njimi odloči sodišče v nepravdnem postopku na predlog enega ali obeh staršev.

Vsako leto je daljši seznam imen

V Sloveniji imamo največkrat ime in priimek, včasih tudi dva priimka in dve imeni. Poznamo 55.520 različnih imen in 118.491 različnih priimkov, kažejo podatki statističnega urada. Na lestvico 200 najpogostejših moških imen so se v zadnjem letu uvrstila imena Liam, Svit, Nace in Dalibor, med najpogostejšimi ženskimi imeni pa sta po novem tudi Tara in Zarja. Več o najpogostejših imenih pri nas ...

Tudi v Turčiji osebno ime sestavljata ime in priimek; ti so v uporabi od zgodnjega 20. stoletja. Po turško se ime reče ali isim ali ad. Najpogostejše je Zeynep za deklice in pomeni "dragocen kamen, dragulj, očkov dragulj". Med imeni za punčke si po priljubljenost po vrsti sledijo: Elif, Hiranur, Defne, Miray, Azra in Zehra. Turški starši medtem dečke največkrat poimenujejo Yusuf, kar "pomeni doprinos, ugled, moč". Po vrsti si nato sledijo Eymen, Ömer, Mustafa, Miraç, Berat, Ahmet, Hamza in Mehmet.

Ne zamudite začetka nove turške ljubezenske drame!

V ponedeljek, 10. decembra, se ob 21. uri na POP TV začenja nova turška ljubezenska drama Lepotica in zver. Glavna junaka sta Ferhat in Asli, ki sta ju upodobila Ibrahim Celikkol in Birce Akalay. Lika sta kot ogenj in morje, kot črna in bela, kot sonce in luna. Med seboj si namreč ne bi mogla biti bolj različna.

Ibrahim se je rodil 14. februarja 1982 v Turčiji. Njegovo ime ima pomen "oče več narodov". Danes velja za enega najpriljubljenejših turških igralcev. Nekdanji košarkar in model je po mamini strani grškega rodu, po očetovi pa arabskega. Ko je bil star 18 let, mu je umrl oče, sicer pa ima postavni igralec še sestro.

Birce je bila rojena 19. junija 1994 v Istanbulu. V turški ljubezenski drami Lepotica in zver igra 32-letno Asli, ki je oboževan in ljubljen otrok v svoji družini. V srednji šoli je izgubila očeta, tragični dogodek pa je zaznamoval vso družino. A to ji ne vzame upanja in Asli postane uspešna kirurginja, ki ljubi svoje življenje.

Lepotica in zver

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.