Novorojenček

(Foto: Thinkstock)

Seveda si ne želite, da bi vašega otroka v vrtcu in kasneje v šoli zafrkavali, zato o izbiri dobro razmislite. Mogoče se boste odločili za znano ime, mogoče za takšnega, ki je redko.

Navajamo nekaj originalnih imen, za katera mogoče niste slišali, ampak vam bodo zagotovo všeč. Izbirate lahko med dekliškimi in fantovskimi, skupno pa jim je to, da se lahko izgovorijo povsod po svetu in ne pripadajo odločeni kulturi.

Fantovska: Benton, Camilo, Davon, Elian, Kael, Kian, Laton, Malaki, Vihan.

Dekliška: Avina, Brita, Elora, Grecia, Isa, Makena, Maren, Oriana, Ulani, Zuru.

Na kaj vse je treba misliti, preden izberete otroku ime?

►Najbolj pomembno je, da je všeč tako bodoči mami kot očetu. Pri izbiri imena otroka morata sodelovati oba, tako da povesta drug drugemu, katero ime vam je všeč. Na glas priznajte, katera vam nikakor niso všeč.

►Imenu lahko daste posebno noto, spoštovanje do osebe, ki vam veliko pomeni v življenju. Ko boste otroku pozneje razložili, po kom je dobil ime, se bo počutil počaščenega.

►Pri izbiri imena si seveda lahko pomagate z raznimi knjigami in poiščete njegov pomen. Mogoče bo to za vas ključno pri izbiri. Vendar dobro razmislite o tem in preverite, da v kakšnem drugem jeziku nima prav nasprotnega pomena.

►Nekateri se odločijo za tuja imena, ki postajajo vse bolj priljubljena. Tudi tu se poskušajte vživeti v otrokovo vlogo in si ga predstavljate čez nekaj let v šoli. Ga bodo zaradi takšnega imena zasmehovali, ga bo s ponosom nosil ali pa vam bo očital, da ste mu izbrali najgrše ime na svetu?

►Otroku boste olajšali, če boste izbrali takšno ime, ki se napiše tako, kot se izgovori, prav tako brez tujih črk.

►Želite otroku nadeti najbolj priljubljeno ime ta hip? Potem se morate sprijazniti, da jih bo v vrtčevski skupini več s takšnim imenom in pravzaprav ne bo nič posebnega, drugačnega, unikatnega.

►Lahko izberete tradicionalno, starinsko, domače ime.
Vaša mama ima cel seznam imen, ki bi jih lahko izbrali za njenega vnuka ali vnukinjo? Tašča vam maha z drugim seznamom? Seveda lahko upoštevate njuno željo, ampak končna odločitev mora biti starševska. Če jima želite ustreči, kljub temu da ste za otroka že izbrali čudovito ime, lahko razmislite o dveh imenih.

►Seveda pa pri izbiri imena upoštevajte tudi to, kako zveni v povezavi s priimkom.

Družina

(Foto: Thinkstock)