Mami in otrok

Če si otrok želi v vaše naročje, mu ugodite. (Foto: www.sxc.hu)

Je nošenje dojenčka res razvada, ki mu samo škoduje? Ali je morda to zanj nekaj najlepšega, kar mu lahko podarimo – stik in toplino svojih rok?

Otrok sodi v naročje svojih staršev in v tem ni nič slabega. Nasprotno! Otrok, ki se počuti varno in ljubljeno, bo zrasel v bolj samozavestnega in srečnega mladostnika. Skrbi, da se bo otrok razvadil, so povsem odveč. S tem, ko otroka nosite, objemate in mu dovolite, da je v vaši bližini, da čuti stik z vami, ga ne razvajate, ampak mu dajete občutek, da je ljubljen in zaželen. Vsi imamo radi dotik in objem, zato svojega otroka nikar ne prikrajšajte za kaj takega.

Nošenje dojenčka in otroka v slingu

Sling je vse bolj nepogrešljiv pripomoček za nošenje otrok. Materam je večkrat v pomoč. Dojenčka imate lahko ves čas ob sebi, obenem pa še kaj postorite. Ker imate prosti obe roki, lahko opravite marsikaj. Nikar pa ne kuhajte z otrokom v slingu! To je lahko nevarno – po nesreči lahko opečete sebe ali otroka.

Otrok bo v slingu zagotovo zadovoljen, saj se bo prijetno zibal in bo čutil vašo bližino. Nošenje otrok z različnimi pripomočki ni novost. Mnoga plemena so in še vedno tako nosijo svoje otroke. Matere v nekaterih plemenih dojenčkov do šestega meseca starosti sploh ne odložijo, pač pa jih nosijo ves čas! Menijo, da otrok do šestega meseca starosti ne sme biti v naročju drugega človeka. Izkušnje so pokazale, da so najbolj srečni in mirni prav otroci, ki so v zadostnem stiku s svojimi starši ali osebami, ki za njih skrbijo. Lahko bi rekli, da je nošenje otroka zdravilno tako za malčka kot za starše.

Sling je enostaven za uporabo, lahko ga namestite v različne položaje – za nošenje dojenčkov in malo večjih otrok. Morda boste imeli na začetku nekaj težav, a le vztrajate, privadili se boste in uživali v nošenju dojenčka.

Mamin poljub

Mamin dotik je zdravilen za vsakega otroka. (Foto: www.sxc.hu)

Čustven naboj

Se vam je kdaj zgodilo, da je vaš otrok, ko ste bili na obisku, vztrajal, da želi biti v vašem objemu? Potem pa je imel kar naenkrat vašega naročja dovolj in se je odšel igrat ter raziskovat z drugimi otroki. Morda se je vaš otrok vživel v igro s prijatelji, medtem ko ste vi v miru pili kavo pri prijateljici. Kar naenkrat pa je prišel do vas, hotel biti v vašem naročju, čez minutko pa se je spet posvetil igri. Ste se kdaj vprašali, zakaj to počne?

Otrok potrebuje čustven naboj, občutek varnosti. Dokazano je, da se dojenčki in otroci "napolnijo" v naročju starša. Ta objem nujno potrebujejo in nikar jim ga ne odrecite!