Plod v maternici

Pri dečku se zunanje spolovilo začne razvijati v sedmem tednu nosečnostne starosti. (Foto: iStockphoto)

Zanimalo nas je, kdaj se pri plodu začnejo razvijati testisi, kdaj se spustijo v mošnjičke, kako lahko starši preprečijo, da deček zaradi tega pozneje ne bo neploden ali imel kakšne druge zdravstvene težave, kot sta kila in rak. Odgovore nam je zaupala asist. Andreja Tekauc Golob, dr. med., spec. pediater.

Kje se začnejo razvijati testisi pri plodu? Se spustijo v mošnjičke ponavadi že pri razvoju v maternici?

Pri dečku se zunanje spolovilo začne razvijati v sedmem tednu nosečnostne starosti in je dokončano do 14. tedna. Testisi se začnejo spuščati v mošnjo po sedmem mesecu nosečnosti in po 34. tednu je navadno vsaj en testis že spuščen.

Dojenček in medicinska sestra

Pediatri na pregledu ugotavljajo tudi, ali so testisi spuščeni v mošnje. (Foto: iStockphoto)

Koliko dečkov se že rodi z nespuščenimi testisi v mošnjičke?

Približno tri odstotke otrok se rodi z nespuščenimi testisi, vendar jih je ob starosti enega leta le še 0,8 odstotka.

Ali to ugotovijo zdravniki že ob rojstvu in kako?

Pediatri pri pregledu otroka ugotavljamo tudi, ali so testisi spuščeni v mošnji, in sicer z nežnim tipanjem področja dimelj in mošnje.

Lahko pozneje pri dečku nespuščene testise opazi pediater na sistematskem pregledu? H kateremu specialistu ga pošlje za natančnejšo diagnozo?

Vsak pediater zna otipati testise v mošnji. Če testisov ne otiplje, napoti otroka k urologu ali pediatričnemu endokrinologu.

Nastopi ta težava pogosteje pri dečkih, ki so rojeni čez predvideni porodni datum, ali pri nedonošenčkih?

Mlajši kot se otroci rodijo, večja je možnost, da testisi še niso spuščeni. Prenošenost ne prinaša večje pojavnosti nespuščenih testisov.

Če manjkata oba testisa, je potem težko določiti spol otroka?

Če testisov ne tipljemo, pa je otrok dovolj zrel, je treba opraviti preiskave za določitev otrokovega spola.

Operacija dojenčka

Možen je tudi kirurški poseg, če se testisi ne spustijo. (Foto: Reuters)

Se lahko testisi sčasoma spustijo sami ali je potreben kirurški poseg? Kdaj je primeren čas zanj? Ima lahko deček zaradi tega kakšne posledice?

Večina nespuščenih testisov se spusti med šestim in devetim mesecem starosti. Do takrat se opazuje proces spuščanja testisov. Pri nas otroka napotimo na prvi pregled k urologu po tretjem mesecu starosti. Če se testisi niso spustili, je potreben kirurški poseg, ki ni zahteven in pri dečku ni pričakovati nobenih večjih posledic .

Kakšne težave lahko dečku in pozneje moškemu povzročajo nespuščeni testisi?

Dolgoročno spremljanje otrok je pokazalo, da so nespuščeni testisi povezani z večjim tveganjem za neplodnost in poznejše maligno obolenje . Pri enostransko nespuščenem testisu je plodnost 90-odstotna, pri obojestransko nespuščenih testisih pa 50-odstotna tudi, če so bili operativno spuščeni v prvih treh letih.

Kakšna je možnost, da nespuščeni testisi povzročijo rakavo obolenje?

Tveganje za maligno obolenje je izjemno majhno, po različnih raziskavah naraste od devet- do 40-krat. Priporočljivo je, da testise v vsakem primeru operativno spustijo, da ima deček možnost s samopreiskovanjem pravočasno zaznati morebitno spremembo.

Nekateri povezujejo nespuščene testise z dimeljsko kilo. Je to odvisno eno od drugega?

Dimeljska kila se pogosteje pojavlja pri nespuščenih testisih, ker ostane pot, po kateri potuje testis, odprta in vanjo lahko zleze črevo.

Očka z novorojenčkom

Nespuščeni testisi so povezani z večjim tveganjem za neplodnost. (Foto: iStockphoto)

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na