Dojenček v škatli

Dojenček v škatli? To je del finske tradicije. (Foto: Profimedia)

Dojenček v kartonasti škatli

Na Finskem so pogosto otroka položili v kartonasto škatlo in ne v zibelko ali posteljico. Še danes nekateri novopečenim mamicam darujejo odejico za škatlo. Ta tradicija je stara 75 let, začela pa je v obdobju siromaštva, ko so želeli, da imajo vsi otroci enak začetek.

Ne smejo se plaziti

V Bolgariji se odrasli ne smejo plaziti proti dojenčku, če ne prikličejo hudiča, ki lahko postane ljubosumen in ga celo ukrade. Da ga zle sile ne odnesejo, lahko odrasla oseba pljune na otroka in reče: ''Naj se kokoške pokakajo nate.''

Obvezna juha iz alg

V Koreji mora novopečena mamica tri tedne povsem mirovati in piti tople napitke, četudi je rodila poleti. Obenem mora zaužiti ogromne količine juhe iz alg, ki pospeši okrevanje po porodu.

Čim prej na stranišče

Na Kitajskem začnejo že od dne, ko otrok lahko drži glavico pokonci, z uvajanjem na stranišče. Dojenčka večkrat nosijo s sabo na stranišče in tam oponašajo zvoke opravljanja potrebe, ga hvalijo in objemajo.

Za krst poročna torta

Na Irskem shranjen kos z vrha poročne torte ob krstu zdrobijo dojenčku na glavo. To simbolizira krog življenja.

Ne sme se dotakniti tal

Na Baliju se otrok ne sme prvih 105 dni z nogami dotakniti tal. Otroka tako starši ves čas nosijo in držijo, zadnji dan pa ga svečano položijo na tla in mu tako izrazijo dobrodošlico v družino.

Mrzla kopel

V Gvatamali so novopečenim mamam svetovali, da otroka kopajo v mrzli vodi, ker bodo tako lažje zaspali. To so predlagali tudi stari Maji, ki so bili prepričani, da se tako prepreči tudi plenični izpuščaj.

Pobrita glava

V Pakistanu v prvih sedmih dneh dojenčku popolnoma obrijejo glavo. Po običaju naj bi otroku kasneje lasje hitreje zrasli in bili gostejši. Starši lase stehtajo in odmerjeno količino v srebru darujejo.

Hranjenje popkovine

Na Japonskem hranijo popkovino v leseni škatli. Ona predstavlja vez med dojenčkom in mamo v preteklosti, sedanjosti in prihodnosti, otrok pa dobi ime šele sedmi dan po rojstvu.

Mama z dojenčkom

Na Baliju mamice tri mesece nosijo otroka, preden se dotakne tal. (Foto: Profimedia)