V ljubljanski porodnišnici se je od petka do nedelje skupaj rodilo 33 otrok, med njimi enkrat dvojčki. V petek, 7. decembra, rodilo 20 otrok: 11 dečkov in devet deklic. Najlažji je bil deček s 620 grami. V soboto, 8. decembra, se je rodilo šest otrok: trije dečki in tri deklice. V nedeljo, 9. decembra, so je rodilo sedem otrok: trije dečki in štiri deklice. Najlažji je bil deček, ki je tehtal zgolj 490 gramov. Obema malima borcema želimo veliko zdravja in sreče!

Preberite še: Tako skrbijo za nedonošenčke v naših porodnišnicah

Nedonošenček

Čeprav so drobni, so nedonošenčki veliki borci. (Foto: Profimedia)

Nedonošenček je otrok, ki se rodi pred 37. tednom nosečnosti. "Pozni nedonošenčki" so rojeni med 35. in 37. tednom, zmerno nezreli med 32. in 34. tednom nosečnosti, zelo nezreli pa med 29. in 31. tednom. Izjemno nezreli nedonošenčki so rojeni prej kot v 29. tednu nosečnosti. Povprečna teža pri rojstvu v 28. tednu je 1000 gramov, v 32. tednu 1750 gramov. Preberite, kaj vse morajo premagati pred odhodom domov!

So majhni kot dlan, a po srcu veliki borci. Več kot 1000 jih letno pokuka veliko prezgodaj na svet in spopasti se morajo s številnimi ovirami, ki ogrožajo njihovo zdravje in tudi samo življenje. Ob ljubečih starših in usposobljenem medicinskem osebju vsak dan posebej zmagajo, vsak dan znova dobijo eno bitko. 

Veliko jih je takoj po rojstvu začela biti Erin, najmanjša nedonošenka v Sloveniji, ki je ob rojstvu tehtala 370 gramov in merila 24 centimetrov. Rodila se je po točno 23. tednu nosečnosti, kar je 17 tednov prezgodaj. Preberite si njeno zgodbo, ki jo je razkrila njena mamica Aleksandra Babič ...

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.