Fantek je tehtal le 268 gramov, ko se je rodil v 24. tednu nosečnosti, potem ko je domnevno nehal rasti v maternici. Po petih mesecih v bolnišnici pa se je poredil na 3238 gramov in se normalno prehranjuje, so sporočili iz univerzitetne bolnišnice Keio.

"Lahko samo rečem, da sem vesela, da je toliko zrasel, ker iskreno nisem bila prepričana, ali bo preživel," je dejala mama dojenčka.

Zdravnik Takeshi Arimitsu, ki je zdravil nedonošenčka, pa je želel sporočiti, da je dandanes možno, da otroci zdravi zapustijo bolnišnico, čeprav se rodijo zelo majhni.

Tako skrbijo za nedonošenčke v slovenskih porodnišnicah ...

V bolnišnici domnevajo, da je deček postavil rekord za najmanjšega novorojenčka, ki so ga zdravega izpustili iz bolnišnice. Prej je bil rekorder fantek iz Nemčije, ki se je leta 2009 rodil težak 274 gramov. Tudi najmanjša deklica se je rodila v Nemčiji, in sicer je ob rojstvu leta 2015 tehtala 252 gramov.

Preberite zgodbo o Erin - najmanjši slovenski nedonošenki!

Pri nedonošenčkih imajo sicer deklice boljšo možnost preživetja kot dečki. Strokovnjaki še vedno niso popolnoma prepričani, zakaj je temu tako. Domnevajo, da je stopnja preživetja povezana z razvojem pljuč, ki se pri fantkih razvijajo počasneje.

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.