Hranjenje po žlici

Naj otrok sam je z žlico. (Foto: Profimedia)


Strokovnjaki so ugotovili, da starši težko ocenimo, kdaj je dojenček sit, če ga mi hranimo po žlici. Verjamejo, da otroci, ki sami z žlico nosijo v usta, nikoli ne bodo pretežki, tudi v odrasli dobi. Prav tako so spoznali, da so otroci, ki jih hranijo drugi, med obrokom bolj nemiri, kot če sami jedo. Prav tako le-ti ne vzpostavijo pravega odnosa do hrane.

Dr. Amy Brown je povedala, da starši, ki hranijo otroke z žlico in pretlačijo vso hrano, da bi bila lažje prebavljiva, na nek način s tem samo škodijo, obenem privzgajajo napačne prehrambne navade, ki z leti vodijo v debelost. Dojenčki morajo prijeti žlico in si sami nositi v usta in s tem kontrolirati količino zaužite hrane.

V študijo so vključili 298 otrok, in sicer tistih, ki so se z gosto hrano prvič srečali pri šestih mesecih. Opazovali so jih do njihovega 12. meseca starosti. Študija se ne nanaša na dejavnike, ki tudi vplivajo na prehranjevalne navade; ti so otrokova teža ob rojstvu, obdobje, kdaj se je prenehal dojiti, mamina zdravstvena zgodovina.