Vas zanima, kaj se dogaja z vašim zarodkom od trenutka zanositve do dopolnjenega štiridesetega tedna nosečnosti?

Prva dva tedna

Od ovulacije do trenutka, ko se oplojeno jajčece vraste v maternično sluznico, mine približno osem dni. Takrat se jajčece za tri dni zaustavi v razširjenem zgornjem delu jajcevoda, potem pa nadaljuje pot proti maternici. Med potovanjem je jajčece obdano z varovalno ovojnico, ob prihodu v maternico pa se iz nje izlušči. Takrat se lepljiva površina zarodka sprime z maternično sluznico.

Tretji teden

Tik pred ugnezditvijo ali takoj po njej se oplojeno jajčece preoblikuje v droben mehurček, imenovan blastocista, s premerom okrog 0,1 do 0,2 mm. Ko se oplojeno jajčece ugnezdi v maternični sluznici, se najprej razdeli v dva ločena dela, od katerih bo notranji skupek celic postal zarodek, zunanja plast pa posteljica.

Četrti teden

Horionske resice – tkivo, ki kot drobni laski obdajajo zarodek in iz katerih bo nastala posteljica, bodo na koncu tega tedna docela razvite. Z vaginalnim ultrazvokom se včasih že lahko vidi gestacijska vrečka s premerom od 2 do 3 mm. V tem času nastaja plodovo srce, ki pa še ne bije.

Peti teden

Zdaj zarodek imenujemo embrio, ki je v tem času velik od 1,5 do 2,5 mm. Začne se hitro spreminjati. V samo nekaj dneh se iz skupka celic razvije v podolgovato telo z glavo in repom, ki se oblikuje okrog živčne cevi. Intenzivno se začnejo razvijati tkiva in organi, začne mu tudi biti srce.

Razvoj ploda - 7

(Foto: Profimedia)

Šesti teden

Embrio se zelo intenzivno razvija. Na koncu tedna bo velik že 4 do 6 mm. Razvijati se začne obraz (oči, nos, usta), grlo, notranje uho, pa tudi posteljica. Srce že utripa, kri pa začne svoj krvni obtok. Proti koncu tedna se bodo pojavile tudi zasnove okončin, najprej zgornjih, potem še spodnjih. Takrat se bodo pojavile tudi zasnove notranjih organov, kot so jetra, pljuča, trebušna slinavka, želodec in črevesje.

Sedmi teden

Zarodek zelo hitro raste, z vsakim dnem približno za milimeter. Od temena do trtice meri od 7 do 9 mm. V tem tednu se mu bodo razvile dlani in prsti na rokah in nogah, pojavil se bo tudi genitalni greben. Ne da pa se še razlikovati med deklico in dečkom. Na obrazu se začne tvoriti nosna kost. Z vaginalnim ultrazvokom zdaj lahko že jasno ločimo med zgornjim in spodnjim delom telesa in vidimo kako zarodku bije srce.

Osmi teden

Drobceno bitje začenja dobivati človeško podobo. Je zelo živahen, ves čas je v gibanju in zaspi le za kratek čas. Živčna vlakna, ki nadzirajo premikanje in sprejemajo vse čutne dražljaje, že segajo v roke in noge. Njegova dolžina od temena do trtice bo na koncu tega tedna med 8 in 11 mm, tehtal pa bo okrog 1 g. Začnejo se razvijati jajčniki in testisi, razvija se mnogo kosti in sklepov, pojavijo se komolci ter brstiči prstov na rokah in nogah. Na ultrazvoku se že vidi, kako se razvijajo možgani.

Deveti teden

Njegova dolžina od temena do trtice je zdaj že 20 do 29 mm, tehta pa že okrog 3 grame. Repek izginja, zdaj že vemo, ali bo deček ali deklica. Na ultrazvoku se že lahko vidijo komolci in zasnove prstov, ki se začnejo tvoriti na dlaneh.

Deseti teden

Konča se doba zarodka, zarodek postane plod ali fetus. Srce utripa že mesec dni, mišice trupa, rok in nog so se začele razgibavati. Vsi organi so na svojem mestu, ki od zdaj naprej le še rastejo in pridobivajo svoje funkcije. Dolžina od temena do trtice je od 27 do 35 mm, tehta pa približno 5 gramov. Plod ima zdaj že vse prste na rokah in nogah ter široko odprte oči. Oči pa ne bodo ostale odprte, saj se mu veke začnejo zapirati in bodo ostale zaprte vse do 25. ali celo do 27. tedna. Izginil je tudi repek, plodu pa se začne oblikovati zunanje spolovilo. Ima že povsem izoblikovano zunanje uho in zgornjo ustnico.

Enajsti teden

Organi se razvijajo naprej, tako se zdaj razvija šarenica v očesu, na prstih pa se že oblikujejo nohti. Plod bo na koncu tedna dolg približno 45 mm (od temena do trtice) in težak od 8 do 10 gramov. Glava je precej velika in predstavlja kar eno tretjino celotne dolžine zarodka. Razmerje med velikostjo glave in trupa se bo začelo spreminjati, tako bo na koncu razvoja glavica otroka obsegala le še eno petino velikosti trupa.

Dvanajsti teden

Možgani sicer še niso prave velikosti, imajo pa že enako zgradbo, kot jo bodo imeli ob rojstvu. V žolčniku se je že začel tvoriti žolč, tudi črevesje že deluje. Zarodek je zdaj dolg okrog 9 cm, od temena do trtice pa približno 6,8 cm in tehta približno 15 g. Na ultrazvoku se plod, ki se precej živahno premika, zdaj že vidi v celoti z vsemi podrobnostmi.

Razvoj ploda - 9

(Foto: Profimedia)

Trinajsti teden

Plod še vedno zelo hitro raste, maternica pa se širi z njim. Ob koncu dvanajstega tedna je maternica velika že za moško pest, mesec kasneje pa bo zrasla že do velikosti melone. Prej želatinasto telo postaja trdnejše, ker se hrustanec spreminja v kost. Zasnovalo se je tudi vseh 20 mlečnih zob. Črevesje, ki se guba in zlaga v vijuge, se je zdaj dokončno preselilo nazaj v trebušno votlino. Začela je delovati tudi trebušna slinavka in začela izločati insulin. Plod zdaj tehta približno 20 g.

Štirinajsti teden

Plod je zdaj dolg približno 13 cm, od temena do trtice pa 8,5cm. Tehta približno 30 g, glavica je velika kot oreh. Telo že začne izdelovati seč, ki ga izloča v plodovnico. Plodovnico plod tudi vdihava in izdihava v pljuča, kar se že lepo vidi na ultrazvoku.

Petnajsti teden

Zdaj na ultrazvoku že lahko opazimo, da plod sesa palec. Njegova koža je zelo tanka in prepredena s številnimi žilicami. Na glavi se pojavijo prvi lasje. Težak je dobrih 60 gramov. Plod lahko že sesa palec.

Šestnajsti teden

Plod je velik približno 16 cm in tehta okrog 90 gramov. Nogice so že daljše od ročic, pogosto so upognjene pod ostrimi koti, da ima plod dovolj prostora za rast. V tem času so tudi nohti že povsem razviti, uhlji so se prestavili iz predela vratu na področje glavice.

Sedemnajsti teden

Plod je prišel skoraj do polovice svoje poti. Veke so zdaj izoblikovane in zapirajo oči, po obrazu rastejo drobne dlačice, celotno telo prekriva nežen volnen puh, ki mu pravimo lanugo. Začne se tvoriti zaloga rjavega maščevja pod kožo na hrbtu in v predelu lopatic. Maščevje ima pomembno vlogo pri ohranjanju telesne temperature v manj ugodnih razmerah po rojstvu.

Počasi se oblikujejo njegove obrazne poteze. Dečkom se zdaj razvije penis, prvobitna moda, ki že vsebujejo nezrele spermije, pa so še vedno v trebušni votlini. Na ultrazvoku se včasih že da ugotoviti otrokov spol.

Osemnajsti teden

Plod zelo hitro raste, v dolžino meri že skoraj 20 cm in tehta skoraj 180 gramov. Na prstih rok in nog se začnejo tvoriti blazinice, tvori se tudi relief (prstni odtis). V srednjem ušesu začnejo okostenevati koščice, hkrati se razvija tudi predel v možganih, ki sprejema in predeluje zvočne dražljaje. Plod zdaj najverjetneje že sliši zvoke od zunaj. Spremembe se dogajajo tudi na očesni mrežnici, očesi postajata občutljivi na svetlobo, ki prihaja od zunaj. Veliko bodočih mamic prav v tem tednu začuti prve otrokove gibe.

Devetnajsti teden

Plod še vedno zelo hitro raste. Za zasnovami za mlečne zobe se začnejo razvijati tudi zasnove za stalne zobe. Živčevje, ki je zdaj že zelo dobro razvito, je možgane povezalo z mišicami, kar plodu omogoča, da premika okončine pod vplivom lastne volje. Deklicam se intenzivno razvijajo jajčniki. Konec tedna bo plod tehtal že skoraj 250 gramov.

Dvajseti teden

Plod tehta od 250 do 280 gramov, v dolžino pa meri skoraj 25 cm. Zdaj ga začutijo že skoraj vse nosečnice, katerih teža vse hitreje narašča. Koža plodu začne prekrivati verniks (belo mazivo sestavljeno iz lanugo dlačic in izločkov nezrelih lojnic v koži). Verniks plod varuje pred neugodnimi vplivi plodovnice, ob prezgodnjem porodu, pa ga varuje pred škodljivimi vplivi iz okolja. Plod že dobiva ustaljen ritem spanja in budnosti, ki se izmenjujeta približno na 20 do 30 minut.

Razvoj ploda - 11

(Foto: Profimedia)

Enaindvajseti teden

Plod ima še vedno dovolj prostora, da se premika po vsej maternici, zato še nima stalnega položaja. Zdaj je velik približno 26 centimetrov in težak dobrih 300 gramov. Večini nosečnic ginekolog opravi bolj podroben ultrazvočni pregled (morfologija ploda). Če vas zanima lahko vprašate za spol otroka.

Dvaindvajseti teden

Nad očmi so se mu oblikovale še obrvi. Plod je zdaj velik 28 cm in tehta od 330 do 370 gramov in bo konec tedna dosegel razvojno stopnjo, ki mu daje možnost (sicer majhno), da preživi v primeru prezgodnjega poroda.Zdaj je skrajni čas, da opravite ultrazvočni pregled morfologije ploda. Otročička lahko zdaj pričnete božati preko svojega trebuha, zapojete mu lahko tudi kakšno pesmico.

Triindvajseti teden

Plod je velik dobrih 29 cm in tehta skoraj 500 g. Odzivati se začne na glasbo, ki jo poslušate. Ima že skoraj izgotovljene nohte, lanugo dlačice začnejo temneti, v črevesju se začne tvoriti prvo blato (mekonij).

Štiriindvajseti teden

V okrogli vrečki, ki po obsegu ne meri več kot trideset do štirideset centimetrov, ima plod na voljo vso toploto, hrano in dražljaje, ki jih potrebuje. Plod je zdaj težak skoraj 600 g, v dolžino pa meri okrog 30 cm. Če bi se rodil zdaj, bi ob posebni oskrbi (v posebej opremljenih enotah za intenzivno terapijo in nego) že imel možnost, da preživi. Plod je namreč skoraj že povsem razvit in vse bolj postaja podoben novorojenčku.

Petindvajseti teden

Plod zelo hitro pridobiva na teži, malce počasneje pa raste. V tem obdobju je velik 31 cm in tehta skoraj 700 g. Njegova ušesa so razvita, pojavijo se trepalnice, lahko se že odprejo oči. Kosti pridobivajo gostoto in zaradi vgrajevanja kalcija postajajo trše. V maternici je relativno veliko plodovnice, zato lahko plod zavzame vse mogoče položaje. Nekatere nosečnice so zaskrbljene, ker ploda ne čutijo tako intenzivno, kot so ga čutile prej.

Šestindvajseti teden

Na tej stopnji razvoja je plod dosegel pomembno kritično točko. Živčna vlakna v tem tednu večini plodov omogočijo, da se oči odprejo in pomežiknejo. Možgani se izredno hitro razvijajo. V možganski skorji se pojavijo brazde in vijuge, da se naredi prostor za vse živčne celice. Plod začne spati daljša obdobja, pogosto ob istem času kot mama. Zdaj z lahkoto prepoznamo otrokov spol. Plod začenja dobivati debelejšo kožo. V dolžino zdaj meri okrog 33 cm in tehta okoli 700 g.

Sedemindvajseti teden

Dve tretjini nosečnosti sta mimo in večina otrok bo še nekaj mesecev preživela v prijetno topli (37 stopinj celzija) plodovi tekočini. V začetku zadnjega trimesečja je v maternici še precej prostora. Otrokov obraz je zdaj že dokončno izoblikovan, le lička so še udrta, zato so oči videti izbuljene. Zdaj tehta skoraj kilogram, v preostalih tednih pa bo pridobil še približno dva kilograma, približno 200 g na teden. Njegovi organi dozorevajo, pomembno vlogo imajo dihalne vaje. Otroku se včasih kolca, kar nosečnica čuti kot ritmičmo trzanje v trebuhu. Otrokove oči in veke so zdaj že tako dobro razvite, da se oči odpirajo in v rednih presledkih mežikajo.

Plod

(Foto: Profimedia)

Osemindvajseti teden

Plod zdaj meri 35 cm in tehta več kot kilogram. Iz tedna v teden ima v primeru prezgodnjega poroda boljše možnosti za preživetje. Nekaterim nosečnicam iz prsi začne teči tekočina imenovana kolostrum. Plod pospešeno kopiči podkožno maščevje. V pljučih se pojavijo prvi pnevmociti tipa II. Gre za pomembne celice v pljučnih mešičkih, ki izločajo za dihanje potrebni surfaktant, posebno mazavo substanco, ki z notranje strani obdaja alveole -pljučne mešičke in omogoča, da ob prvem vdihu otrokova pljuča ostanejo razpeta in se ne zlepijo.

Devetindvajseti teden

Plod tehta približno 1200 g, v dolžino pa meri dobrih 36 cm. Njegovo telo dobiva končna razmerja med deli telesa, razvija tudi sposobnost lastnega uravnavanja telesne temperature, kostni mozeg je že povsem dozorel in je sposoben, brez pomoči jeter in vranice, izdelati rdeče krvničke. Zaradi pomanjkanja prostora se bodo gibi plodu začeli umirjati in postajati nežnejši, ne pa tudi redkejši.

Trideseti teden

Plod tehta okrog 1400 g in je dolg približno 38 cm. Zdaj se že dobro zaveda svoje okolice. Ne le, da sliši in vidi, tudi otipa vse kar se znajde v njegovi bližini. Sposoben pa je tudi okušanja, saj okuša plodovnico. Izvaja tudi dihanju podobne gibe, kar lahko vidimo s pomočjo ultrazvoka. Ti gibi naj bi kazali na otrokovo dobro počutje.

Enaintrideseti teden

Plod zdaj tehta približno 1600 g in je dolg skoraj 39 cm. Zelo hitro raste in si nabira čedalje več maščevja. Pod kožo se plodu pričenja nabirati tudi bela maščoba, ki spremeni barvo kože iz rdeče v rožnato. Po porodu bo količina maščevja zavzemala približno 15 odstotkov celotne telesne mase. Zdaj je čas za tretji ultrazvočni pregled, kjer ginekologi izmerijo premer glavice, plodovo stegnenico ter obseg glavice in trebuha. Na podlagi rezultatov ocenijo kolikšna je teža in velikost plodu.

Dvaintrideseti teden

Plod je velik 40 cm in tehta od 1700 do 1900 g. Trepalnice in obrvi so vse daljše, zmanjšajo se gube na njegovem obrazu, močno mu rastejo tudi lasje. Gibi postajajo vse manj izraziti in včasih tudi manj pogosti, zato je priporočljivo, da kontrolirate njegove gibe. Ugotovite kdaj je najbolj aktiven in si zapišite čas začetka štetja in čas v katerem boste našteli 10 gibov. Med gibe lahko štejete brcanje, obračanje in iztegovanje.

Triintrideseti teden

Plod začne zavzemati značilen položaj v maternici. Perinatologi ločujejo štiri opise za položaj plodu: lego – podatke govori ali gre za vzdolžno ali prečno lego plodu; vstavo – podatek o tem, kateri del otrokovega telesa je pri medeničnem vhodu (glavica, zadnjica ali nogice, pri vzdolžni legi in hrbet ali okončine pri prečni legi); Položaj – gre za položaj plodovega hrbta glede na stran nosečnice (možni so štirje položaji: hrbet levo spredaj, hrbet desno spredaj, hrbet levo zadaj in hrbet desno zadaj); držo – gre za odnos osi glavice glede na telesno os ploda.

Štiriintrideseti teden

Plod je velik približno 43 cm in tehta 2250g. Še naprej pospešeno raste in pridobiva težo. V maternici mu počasi zmanjkuje prostora in se zato giblje bolj s težavo. Prav nič nenavadnega ne bo, če vam zopet postane slabo.

Petintrideseti teden

Plod pridno raste in pridobiva na teži. Zdaj tehta od 1550 g do 2700 g, razlike v teži med plodovi so lahko precej velike. Povprečna dolžina pa v tem času dosega 44 cm. Bolj, ko se bliža čas poroda, večje so razlike med plodovi. V tem času plod pridobi od 200 do 250 g na teden, vsi organi so že dozoreli ali pa so v zadnji fazi dozorevanja. Nohti zrastejo do konca blazinic, včasih pa so celo daljši zato se nekateri celo opraskajo po obrazu. Plod zdaj zaradi prezgodnjega poroda nima več težav, saj je že povsem dozorel.

Plod

(Foto: Thinkstock)

Šestintrideseti teden

Do zadnjega odštevanja je ostal samo še en mesec. Otrok v tem času navadno pridobi še cel kilogram končne porodne teže. V tem tednu se statistično gledano večina dvojčkov bliža svojemu rojstvu. Skoraj 95 odstotkov otrok je že obrnjenih navzdol, njihova glavica je že ukleščena v medenični kanal. Posledica tega je lažje dihanje nosečnice ter občutno nižji trebuh, ki povzroči pogostejše uriniranje nosečnic. Pogosto se pojavijo tudi težave s hemeroidi.

Sedemintrideseti teden

Nastopil je čas porodnega termina, ki se razteza od 37 do 42 tednov nosečnosti. Plod je dolg okrog 47 cm in tehta približno 2900 g. Če se še ni, se bo verjetno sedaj obrnil na glavico in se pomaknil niže v medenico. Včasih se zgodi, da se pojavi enakomerno, hitro in sunkovito gibanje, tudi to gibanje je povsem običajno.

Osemintrideseti teden

Plod v teh zadnjih dneh pridobi še okrog 25 do 30 g na dan. Tehta približno 3100 g in je dolg okoli 48 cm. S telesa so izginile skoraj vse lanugo dlačice, z verniksom pa je pokrit le še vrhnji del hrbta in lopatice. Rokici ima navadno prekrižani na prsih, nogici pa priviti k trebuhu. Plodovnica se zaradi luščenja maziva s kože že lahko mlečno obarva. Takrat je plod zrel in pripravljen na rojstvo.

Devetintrideseti teden

Vaš otrok je povsem pripravljen na porod. Sedaj je le še vprašanje časa.

Štirideseti teden

Večina lanugo dlačic je odpadla, ostalo jih je le še nekaj na ušesih in po ramenih. Povprečen otrok zdaj tehta okrog 3400 gramov in meri okrog 50 centimetrov.