Po ocenah UNICEFF-a se bo V Sloveniji novega leta dan rodilo približno 55 novorojenčkov, medtem ko se jih bo rodilo po vsem svetu malo manj kot 400.000. Prvi otrok bo najverjetneje na svet prijokal na otoku Fidži, zadnji pa v ZDA.

Preberite še: Takrat ima rojstni dan največ Slovencev

Slovenski novorojenčki bodo najpogosteje poimenovani z imeni Luka, Jakob, Mark, Zala, Eva in Ema. Družine po svetu se bodo razveselile številnih Aleksandrov, pa tudi Oliverjev, Sofij, Lucasov, Liamov in Helen, ki sodijo med pogostejša imena po drugih državah. Po pričakovanjih se bo največ otrok rodilo v Indiji in na Kitajskem.

Preberite še: Tako ime slovenski starši največkrat izberejo za dojenčka, rojenega na zadnji dan leta

uniceff

Pravica do življenja (Foto: UNICEF)

Nekateri novorojenčki ne bodo dobili imena

Pri UNICEFF-u želijo, da se vsakemu novorojenčku zagotovi pravica do preživetja in zdravja. Žal ni vedno tako in mnogi med njimi ne bodo dobili imena, saj ne bodo preživeli prvega dne. Večina smrti novorojenčkov je posledica prezgodnjih porodov, zapletov med porodom, okužb kot sta sepsa in pljučnica. Pri UNICEFF-u opozarjajo, da gre za vzroke, ki jih je mogoče preprečiti ali ozdraviti, zato gre za kršitve njihove pravice do preživetja.

Preberite še: Dojenčki, rojeni decembra, so zelo posebni

Pravica do življenja

V zadnjih letih je bil dosežen izjemen napredek na področju preživetja otrok, saj se je število otrok, ki umre pred petim rojstnim dnevom prepolovilo. Napredek na področju preživetja novorojenčkov pa žal še vedno zaostaja. Novorojenčki, ki umrejo pred dopolnjenim prvim mesecem, predstavljajo kar 47 odstotkov vseh smrti otrok, mlajših od pet let.

uniceff

Pravica do preživetja (Foto: UNICEF)

Slovenija med najbolj varnimi

Slovenija sodi med države, ki se lahko ponašajo z odličnimi pogoji za novorojenčke. Po podatkih evropskega poročila Europeristat je Slovenija med vsemi evropskimi državami najvarnejša in najuspešnejša, saj je umrljivost novorojenčkov izjemno nizka.

Preberite še: V tej slovenski porodnišnici se dogajajo čudeži 

Novoletna zaobljuba za vse novorojenčke

Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEFF-a Slovenije: "Naj bo letošnja novoletna zaobljuba vseh nas, da bi vsakemu otroku uresničili vse pravice, začenši s pravico do preživetja." Vse poziva: "Rešimo lahko na milijone otroških življenj z vlaganjem v usposabljanje in opremljanje zdravstvenih delavcev, saj varen par rok ob porodu močno poveča preživetje novorojenčkov."

uniceff

Rešimo lahko na milijone otroških življenj. (Foto: UNICEF)