Novorojenček

(Foto: Thinkstock)

Starši deklic so se pogosto odločali še za imena Lucija, Ema, Petra, Sara, Lana, Ana, Nika, Marta in Iva, pri fantih pa so bila poleg imena Luka najbolj priljubljena imena David, Ivan, Jakov, Marko, Petar, Matej, Filip, Leon in Ivano.

Bistvenih sprememb na vrhu lestvice lani ni bilo, saj je tudi v letu 2015 največ novorojenčkov dobilo imeni Luka in Mia.

Spremembe pa so očitno v primerjavi z 80. leti prejšnjega stoletja, ko so novorojenčke najraje poimenovali Ivana, Ana, Marija, Maja in Martina oziroma Ivan, Marko, Tomislav, Mario in Josip.

Že 16 let najpopularnejši imeni v Sloveniji sta ...

Pred drugo svetovno vojno pa je bilo več tradicionalnih imen in so bile novorojene deklice največkrat poimenovane kot Marija, Ana, Kata, Dragica in Ljubica, fantje pa Ivan, Josip, Stjepan, Franjo in Nikola. Danes nekatera izmed teh imen niso niti med 50 najbolj priljubljenimi.

Specializirani spletni portal za srednjo šolo, srednja.hr, je nedavno objavil seznam najbolj nenavadnih imen v Zagrebu, med katerimi so Bo, Marlon, Clinton, Aruna Rita, Dakota Penelope, Klasja, Liberta, Mila Olimpia, Ronja, Sky, Pančo, Roque, Svebor, Henry Zoran, Zeus, Leonardo Savo in še mnoga druga.

Podatki ministrstva za upravo o število novorojenih za lani niso dokončni, ker ne vključujejo podatkov za december, a demografi že kažejo zaskrbljenost, ker je bilo lani rojenih nekaj manj kot 36.400 otrok, kar je za skoraj 1200 manj kot v primerljivem obdobju v letu 2015.

Najpogostejši imeni v Sloveniji pa sta ...