Prvih nekaj mesecev dojenčkovega življenja se marsikatera mamica spominja po krčih. Ti naj bi izzveneli po tretjem mesecu starosti, ko so dojenčkova prebavila bolj razvita. Pravila, da jih imajo dojenčki, ki so dojeni, ni, saj se pojavljajo tako pri dojenih kot pri tistih, ki so hranjeni z mlečnimi formulami. Mednarodne raziskave pravijo, da je za krče včasih krivo kravje mleko. Ženske, ki naj bi iz svoje prehrane izključile mlečne izdelke, poročajo o lažjih oblikah oziroma o izginotju krčev.

Masaža dojenčka

Dojenčkom, ki jih mučijo črevesni krči ali kolike, pomaga masaža. (Foto: iStockphoto)

Pojav trebušnih krčev ali kolik

Kljub številnim teorijam nihče natančno ne ve, zakaj nekateri dojenčki v grozovitem joku k sebi vlečejo nogice, se zvijajo v klobčič in imajo vetrove. Doktrina pravi, da naj bi imeli v prebavnem traktu premalo prebavnih sokov (encimov), ki so potrebni za razgradnjo beljakovin v materinem mleku. Ker težko prebavljajo, jih boli trebušček, zaradi česar jokajo. Jok pa še dodatno poslabša situacijo, saj hlastajo in požirajo zrak, ki še dodatno pomeni obremenitev prebavnega sistema – imajo vetrove. Ne glede na to, ali dojenčka dojite ali hranite z mlečno formulo, vedno mu pomagajte podreti kupček.

Med pogostejše vzroke za nastanek krčev poleg nerazvitosti prebavnega sistema sodijo še prekomerno hranjenje, težave pri dojenju in neustrezna luknjica na cuclju, velikega pomena pa naj bi bila tudi prehrana doječe matere. Ženske poročajo, da so krči postali bolj blagi, ko so nehale uživati mlečne izdelke (mleko, sir, jogurt, skuta). Strokovna mnenja so različna, vsekakor pa poskusite in za nekaj dni z jedilnikov črtajte omenjene izdelke.

 

Kako lahko pomagamo dojenčku, ki ga mučijo krči?

1. Dojenčka nosite, zibajte, ljubkujte in peljite na sprehod. Sprememba okolja ga bo pomirila, svež zrak in premikanje vozička pa ga bosta uspavala.

2. Mnoge mame pravijo, da je dojenčku najbolj pomagala masaža. Dojenčka masirajte po spodnjem delu trebuščka, tako da s prsti in dlanjo krožite v smeri urinega kazalca.

3. Dojenčku lahko pomagate z različnimi čaji, pri čemer mame izpostavljajo komarčkov čaj, čaj iz posušenih kamilic in janeževih zrn ter čaj iz janeža in kumine. Pazite le, da dojenčku ne boste dajali čaja kot pripomoček za pomirjanje in uspavanje, prav tako naj ga ne zaužije preveč – čaj ne sme nadomestiti materinega ali pripravljenega mleka.

4. Mnogim dojenčkom pomaga telovadba. Primite dojenčka v gležnjih in vozite kolo z njegovimi nogicami, kar mu bo pomagalo tudi pri vetrovih. Pomagalo mu bo tudi, če ga boste položili s trebuhom navzdol na svoja stegna in ga trepljali po hrbtu. Na ta način mu boste pomagali sprostiti napetosti v trebuščku.

5. Dojenčku po jedi (lahko tudi vmes) vedno pomagajte podreti kupček.

6. Jokajočega dojenčka morate pomiriti. Nekaterim bosta pomagala zibanje in vlečenje dude, druge bodo zamotili zvoki iz okolja: brnenje kuhinjske nape, fena, točenje vode.

7. Kapljic proti krčem nikar ne kupujte sami, ampak se prej posvetujte s pediatrom, ki vam bo v izrednih primerih predpisal sredstva proti napenjanju, krčem ali pomirjevala. Pediater mora preveriti tudi vse hude oblike trebušnih krčev, saj so kolike lahko znak resnega obolenja (vnetje sečil, dimeljska kila, zapora črevesa in drugo).

polivanje

Jokajočega dojenčka boste umirili, če ga boste zibali, ljubkovali, se z njim pogovarjali ali mu peli. (Foto: iStockphoto)