Mleko

Vaš dojenček ga potrebuje, vam pa se zdi, da ga imate premalo... (Foto: iStockphoto)

 

O koristih materinega mleka kot najboljše hrane, ki jo lahko ponudite svojemu otroku, je bilo napisanega že veliko. Tega se zaveda večina mamic in večina od njih je že pred rojstvom dojenčka odločena, da želi dojiti, pa naj se zgodi kar koli. Kaj drugega sploh ne pride v poštev. A ni vedno lahko, pot nam lahko prekriža marsikatera težava. Vsak začetek je težak in ko ga z veliko truda premagate ter dojite pravilno, se lahko pojavi nova težava. Na žalost se velikokrat zgodi, da mleka enostavno nimate dovolj. Vaš dojenček postane nemiren, slabo spi in bolj kot gre dojenje h koncu, bolj kaže svoje nezadovoljstvo. Tudi vi opažate, da so vaše prsi manj polne? Kako spodbuditi nastajanje mleka? Le brez skrbi. S to težavo se srečuje veliko mamic in ni nerešljiva. V večini primerov ni potrebno, da začnete dojenčka dodatno hraniti s prilagojenim mlekom. To potrjujejo mnoge doječe mamice. V glavnem poznamo tri poceni rešitve, železna pravila so: počivajte, veliko pijte in pristavljajte, kolikor je mogoče.

Kriza v nastajanju mleka

Prej ali slej se vsaka doječa mama znajde v situaciji, ko začne količina mleka usihati. Če to ne sovpada z njeno odločitvijo o prenehanju dojenja, se seveda začnejo skrbi, kako nastajanje mleka zopet spodbuditi. Glavni razlog za težave so hormonske spremembe in izraziti 'skoki' v rasti otroka, ki v zelo kratkem času potrebuje večje količine mleka. Pomembno je, da se zavedamo, da je ta pojav začasen in v glavnem rešljiv.

Kako veste, kdaj mleka ni dovolj?

Prvi znak, da otrok ne dobiva dovolj mleka in s tem hranilnih snovi, je, da njegova teža raste prepočasi. To vam bo ob pregledu otroka povedal tudi zdravnik. A ni vse tako črno, vsak otrok je zgodba zase in se razvija individualno. Če vaš dojenček ni na teži dovolj pridobil ta mesec, se lahko težava prihodnji mesec povsem naravno uredi.

nosečniške težave

Počivajte, ne obupujte. Vaš otrok najverjetneje intenzivno raste, od tu pa tudi večja potreba po hrani. (Foto: iStockphoto)

Bodite mirni

Stalna skrb in strah situacije ne bosta izboljšala, vi pa boste za to porabili veliko energije. To bo vsekakor občutil tudi vaš otrok in postal še dodatno nemiren. Mislite pozitivno in verjemite vase. Veliko mam je na robu joka in povsem izčrpanih. Lahko je reči, si mislite. Malo bitjece me potrebuje 24 ur na dan. In kako izboljšate svoje razpoloženje? Predvsem dovolj spite, saj se prav v spanju aktivira nastajanje mleka. Ponoči se namreč najbolj intenzivno sprošča hormon prolaktin, ki pomaga pri tvorbi mleka. In počivajte, hišna opravila in vse ostale aktivnosti, ki niso resnično potrebne, omejite. Začnite uživati v majhnih pozornostih. Zavrtite si najljubšo glasbo, če prija dojenčku, tudi takrat, ko je buden. Berite, telovadite, zvečer pa si privoščite toplo kopel. Naj vam partner zmasira noge, preden se odpravite v posteljo.

Pijte

Predvsem dovolj kakovostno jejte in kar je še pomembneje, pijte. Nekatere mamice, ki s tem že imajo izkušnje, prisegajo na čaj za dojenje in polento z mlekom, pri drugih spet le voda. Pri vsaki deluje nekaj drugega, večinoma pa vse menijo, da velike količine tekočine izredno pomagajo, bodisi če jo spijete med ali pa takoj po dojenju. Nekatere mamice prisegajo na lanena ali zlasti sezamova semena, saj spodbujajo laktacijo. Nekatere si jih pripravijo v obliki napitka, žličko sezamovih semen zavrejo v vodi in jo mlačno popijejo skupaj s semeni, druga mleta ali strta semena kar prežvečijo.

Dojite, dojite, dojite

Poskušajte, pa čeprav se vam zdi, da je to popoln nesmisel. Četudi vaš dojenček ne kaže znakov lakote in dojke ne pogreša, poskušajte. In ne odnehajte. Pristavljajte. Ne obremenjujte se s časom, saj hitro mine in pozneje boste tudi pozabile, kako težko je bilo. Ni zgodi se malokrat, da mamice sicer šele pozneje ugotovijo, da mleka sploh niso imele premalo, temveč da je imel otrok intenziven poskok v rasti.

Dojenje

In na koncu bo dojenje spet takšno, kot je bilo nekoč. (Foto: iStockphoto)