Spanje

(Foto: Thinkstock)

Mnogi starši mislijo, da morajo biti dosledni: poljub za lahko noč in odhod iz otroške sobe. Mnogi mislijo, da se je treba upreti skušnjavi – ob joku se ne vrnejo nazaj v sobo. Po nekaj dnevih, tednih, mesecih bo otrok prenehal jokati in bo sam ležal v posteljici.

Toda iz Velike Britanije prihajajo rezultati raziskovanj znanih strokovnjakov, ki predstavljajo avtoriteto na področju otroške psihologije, zagovarjajo pa prav nasprotno.

Margot Sutherland, direktorica Centra za mentalno zdravje otrok v Londonu, svetuje staršem, da zavržejo dosedanja prepričanja in pustijo otrokom, da spijo z njimi v postelji. To naj počnejo, dokler otrok ne dopolni pet let. Po njenem mnenju bodo takšni otroci, ko odrastejo, sproščeni, zdravi in čustveno uravnoteženi.

Avtorica 20 knjig o otroški psihologiji, Margot Sutherland, je svojo teorijo predstavila v knjigi Znanost starševstva. Ta knjiga se naslanja na 800 znanstvenih študij, ki trdijo, da je navada, ki vlada v Veliki Britaniji in še v nekaterih drugih zahodnih državah, da otroci spijo sami od trenutka, ko so stari le nekaj tednov, ''škodljiva, ker ločitev od staršev poveča nivo hormona za stres.''

To odkritje, kot trdi avtorica, sloni na preučevanju razvoja otroških možganov. Na primer, ena nevrološka študija, narejena pred tremi leti, kaže, da pri otroku, ki je ločen od staršev, obstaja možganska aktivnost, podobna tisti, ki izziva fizično bolečino.