Zima

(Foto: Profimedia)

Dojenček, star en mesec, gre lahko ven na svež zrak. Ko dežuje ali sneži, lahko voziček zaščitite in otrok bo ostal na suhem. Zgodnja jutranja megla, neurje, naliv in močan veter niso primerni za sprehod z dojenčkom. Če pa termometer kaže okrog 0 stopinj Celzija, se lahko odpravite ven. Verjeli ali ne, skandinavski otroci so manjkrat prehlajeni ali bolni kot pri nas, pa veliko več časa preživijo zunaj.

Zaščita pred mrazom

Seveda morate dojenčka toplo obleči in zaščititi pred mrazom. Če je zunanja temperatura zelo nizka, bo seveda vaš sprehod krajši, če pa je zmerna, ste lahko zunaj tudi do dve uri. Preverite temperaturo otrokovega telesa na rokah ali nogah, da ugotovite, ali ga zebe. Ni slabo, če ima dojenček pozimi tu pa tam nos in obraz rdeč.

Tudi pozimi greste lahko ven z dojenčkom!


Nevarnost

Večja nevarnost se skriva v trgovskih centrih, tako pozimi kot tudi poleti. To so klimatizirani prostori, povsem nenaravni, neprimerni za sprehod z otrokom. Pozimi jih obiskuje veliko ljudi, širijo se razne bolezni, zato se jim izogibajte.

Pediater Rok Orel pravi, da morajo biti otroci v hladnih dneh primerno oblečeni in obuti. ''Če se telo premrazi, je to za organizem stres, ki zmanjša odpornost in tudi oslabi delovanje obrambnega sistema. Tako je organizem bolj dovzeten za okužbe.'' Poudarja, da nasprotno tudi ne smejo biti preveč oblečeni, saj se takrat potijo in se znoj suši na njih. Uberite srednjo pot, večslojno oblačenje, da si otrok po potrebi obleče ali sleče jopico, jakno. Že naše babice in prababice pa so poudarjale, da moramo v hladnih dneh vedno imeti tople noge in pokrit trebuh ter ledvica. Ne pozabite na spodnjo majico iz 100-odstotnega bombaža, ki uravnava potenje kože, kajti tako lahko preprečite vnetje ledvic. Deklice naj bodo vedno toplo oblečene v predelu trebuha, ker hitreje dobijo okužbe sečil kot dečki. Njihova sečnica je namreč bistveno krajša kot pri fantkih, zato pri njih bakterije lažje vdrejo v mehur.