Mamica in otrok

Mamino naročje je čudežno. (Foto: iStockphoto)


V naročju se dojenček pomiri

Strokovnjaki z inštituta Riken Brain so se odločili ugotoviti, zakaj ima pravzaprav materino naročje takšen pomirjajoč učinek na dojenčke. Takšen način pomirjanja je namreč prisoten tako pri ljudeh kot pri živalih in pri njem pride do koordinacije različnih funkcij, tako motoričnih kot tudi živčnih. Študijo so objavili v časopisu Current Biology. ''Tako pri ljudeh kot tudi miših in drugih sesalcih se dojenčki umirijo ter povsem sprostijo, ko jih mama vzame v naročje,'' pravi Kumi Kuroda z raziskovalnega inštituta na Japonskem in dodaja, da otrokova reakcija pomiri tudi mamo, zato je takšna interakcija koristna pravzaprav za oba.

Ko so otroci v materinem naročju, imajo dejansko več možnosti za preživetje, navajajo raziskovalci. Prav tako so takšne situacije prava sprostitev tudi za mamico.

Strokovnjak Kuroda navaja primer iz laboratorija. Tudi pri miših je prepoznati takšen pomirjajoč učinek. Mišji mladiči so se takoj umirili, ko so prišli v fizični stik z mamo, kar je po mnenju raziskovalcev enako kot pri ljudeh.

Še več – ugotovili so, da se bitje dojenčkovega srca povsem umiri, ko ga mama vzame v naročje. Obenem se tudi fizično povsem umiri.

Ključno za preprečevanje zlorab otrok

Takšni rezultati so zelo pomembni za starše in igrajo pomembno vlogo pri preprečevanju zlorab otrok. Če starši razumejo, zakaj njihov otrok joka, ga lahko tudi pomirijo na povsem preprost način – tako da ga vzamejo v naročje. Če starši niso vznemirjeni, ker ima ''naročje'' umiritven učinek tudi na njih, so strokovnjaki prepričani, da je absolutno manj primerov zlorabljenih otrok.

Otrokov nasmeh - 10

Ko mamica v naročju drži svojega sončka, se tudi sama pomiri. (Foto: Profimedia)

 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na