Kozarček z nastavkom

(Foto: iStockphoto)

Ko začnete pri otroku uvajati gosto hrano, je čas, da da stekleničko s cucljem zamenjate s kozarčkom oz. skodelico, ki ima pokrov. Okoli prvega leta starosti otrok zna samostojno piti iz kozarčka.

Najbolj idealna za učenje pitja je skodelica, ki ima pokrovček in z njo se bo otrok lažje naučil piti brez polivanja. V otroških trgovinah lahko izberete takšno z ročaji ali brez.

Nekateri otroci bodo čez noč zamenjali stekleničko s kozarčkom, drugi ne in bodo za to rabili več vztrajanja in časa.

Da bo privajanje lažje, lahko začnete s skodelico, ki ima mehkejši nastavek, ki ga spominja na dudo. Nikakor ne sme biti previsoka ali preozka.

Vedno znova mu pokažite, kako naj skodelico drži. Ne zahtevajte, da čez noč sprejme kozarček, mogoče bo zanj to na začetku le igračka. Preverite tudi, kateri model skodelice mu najbolj ustreza. Mogoče bo enega zavračal, drugega pa takoj sprejel. Ne glede, koliko časa se bo privajal piti iz skodelice, ne obupajte, vedno imejte na umu, da boste tako zaščitili njegove mlečne zobe.

Mame na forumih pa so delile nekaj trikov, kako hitreje navaditi otroka na pitje iz skodelice. Mogoče mu lahko polovico količine adaptiranega mleka ponudite v steklenički, polovico pa v skodelici. Prav tako ga pri pitju iz skodelice držite tako, kot je bil navajen do sedaj med hranjenjem. Vzgojiteljice imajo prav tako odličen trik: pitje po slamici. Nekateri otroci imajo to raje od raznih nastavkov na skodelicah.

Lahko pa se tudi zgodi, da bo otrok vodo, čaj in sok brez težav pil iz kozarčka z nastavkom, nikakor pa ne bo iz njega želel piti mleka. Stekleničko bo povezoval s hranjenjem, z mlekom, zato jo bo tudi zahteval.

Vedite, da ste vi vzor otroku, zato poskrbite, da vas bo videl piti iz skodelice ali kozarca.

Kozarček z nastavkom

(Foto: iStockphoto)