novorojenka

Na fotografijah so dojenčki prekrasni ... (Foto: iStockphoto)

Za vsako mamico je njen otrok najlepši na svetu, in že ko raste v njenem trebuščku, vzpostavi z njim posebno čustveno vez. Ne glede kakšen porod bo imela, dojenček prve ure, dni, tedne ni takšen, kot je videti na fotografijah, reklamnih plakatih in v filmih. Zdravniki Christoph Lees, Karina Reynolds in Grainne McCartan poudarjajo, da se ne ustrašite, vse to je normalno in bo čez nekaj časa izzvenelo.

Izpuščaji

Če na svojem otročku takoj po rojstvu opazite različne izpuščaje, to ni znak za paniko. V maternici je njegovo kožo varoval debel sloj maščobe, ki jo je koža delno vsrkala in od tu lise in izpuščaji. Sčasoma bodo sami od sebe izginili.

Otekline

Ne glede, ali ste rodili deklico ali fantka, ima lahko nabrekle prsi, iz katerih se lahko celo pocedi mleko. To naj bi izginilo v dveh dneh po rojstvu.

Prav tako imajo novorojenčki otekle spolne organe. Deklice imajo lahko še izcedek iz nožnice, fantje pa testise dvignjene v dimlje. Vse to se bo uredilo.

Po rojstvu so zaradi pritiska med porodom otekle tudi veke, dojenčki pa imajo ponavadi modre oči, njihovo pravo barvo boste prepoznali šele pri šestih mesecih.

Novorojenček

Novorojenček ima lahko na koži izpuščaje, je modrikast, otekle veke in spolne organe, vendar je to povsem normalno. (Foto: iStockphoto)

Mehka glavica

Dojenčki imajo do približno 18. meseca mehke fontanele (mečava) na glavi, kosti še niso spojene. Zdravniki poudarjajo, da je vsa skrb odveč – pri vsakodnevni negi glavice ne morete poškodovati.

Modrikasta koža

''Če otrokov krvni obtok ne začne takoj delovati s polno močjo, bodo dlani in stopala modrikasti, toda ko otroka prestavite v drugačen položaj, bi morali postati rožnati,'' pojasnjujejo Lees, Reynolds in McCartan.

Ves čas je buden ...

Prav tako je za dojenčke značilno, da so prvih 24 ur veliko budni, vendar to ni pravilo, nekateri pa vse dogajanje v porodnišnici prespijo. Takrat lahko zatisnete oči tudi vi. Zdaj ko ste dobili novega člana družine, to ne pomeni, da morate nad njim bdeti ves čas in preverjati njegovo dihanje. Spočita mamica je tudi srečnejša in to pozitivno energijo bo začutil tudi otrok, ki vas bo iz dneva v dan očaral s svojim videzom, navihanostjo, igrivostjo, nežnostjo …

Zavedati se morate, da zdravnik dojenčka takoj po rojstvu pregleda in če bi bila potrebna dodatna oskrba, morebitno opazovanje, preiskave, bi vam to tudi takoj povedal. Kar koli vas zanima, povprašajte medicinsko osebje, posvetite se otročku in dojenju, predvsem pa – ne razburjajte se zaradi nepomembnih znakov, ki bodo v nekaj dneh povsem izginili. Na srečanje s svojim otročkom ste čakali devet mesecev, zato uživajte v prvih trenutkih z njim.

Je ni skrbne mame na svetu, ki bi lahko jok svojega otroka mirno preslišala. Običajno jo takoj vrže na noge, možganske celice pa se poženejo v razmišljajoči tek, zakaj njen otrok joka. Zaradi česa otroci najpogosteje jokajo?