Božič z novorojenčkom

Božič z novorojenčkom je nekaj čudovitega. (Foto: iStock)

1. Božično ali novoletno fotografiranje

Poskrbite za nepozabne spomine in organizirajte fotografiranje v prazničnem duhu. Če ste ob tej ideji pomislili, da nimate energije in časa, da bi se ukvarjali še z fotografom v svojem domu, naj vas pomirimo, da obstajajo specializirani fotografi, ki obvladajo vse veščine rokovanja z novorojenčkom in njihovimi mamicami. Pri kreiranju fotografij bodo prevzeli vso odgovornost, tako da se boste vi vmes lahko tudi malce odpočili. Spomini v obliki božičnih fotografij ob jelki in čudoviti novoletni dekoraciji so nekaj neprecenljivega in jih boste lahko uporabili tudi kot darilo za vaše najbližje.

2. Ustvarite nepozabne spomine

Mnogo mamic se v najzgodnejših dneh ali tednih odloči, da bodo na različne načine ovekovečile otrokove drobne ročice ali nožice. Če ste tudi vi navdušeni nad to idejo, lahko končne izdelke uporabite tudi kot novoletno dekoracijo. Najbolj priljubljeni so odtisi dlani in stopal v mehko glino, ki jo posušite in shranite za spomin, zraven pa ne pozabite pripisati datuma. Lahko pa delate tudi barvne odtise dlani in stopal na trši papir. To izrežete, razobesite ali podarite babicam in dedkom. Izvedba je zelo enostavna, a ima neprecenljivo vrednost.

Božič z novorojenčkom

Mnogo mamic se v najzgodnejših dneh ali tednih odloči, da bodo na različne načine ovekovečile nepozabne spomine. (Foto: iStock)

Preberite še: Po porodu boste hvaležni za pomoč

3. Povabite družino k sebi

Če se še ne počutite povsem pri moči, da bi hodili naokoli in ne želite še izpostavljati otroka, pa povabite domače k sebi. Poleg tega da boste preživeli najbolj čaroben čas leta skupaj, vam je lahko mama, sestra ali kdo drug od najbližjih v veliko pomoč pri negi otroka. Namesto vas lahko pripravi tudi okusno pojedino, ob kateri zaključite staro leto. Pomembno je, da se v tem obdobju ne trudite s tem, da bi bili popolna gostiteljica, saj vas novorojenček zahteva v celoti. Prav zato ne vabite k sebi večjega števila ljudi, ki bi se radi zabavali, ampak druženje omejite le na najbližje, ki so vam lahko v pomoč.

4. Praktična darila

Ker vas bodo v tem času verjetno vsi spraševali, kakšnih daril si želite, lahko izpostavite takšna, ki so predvsem praktične narave – pripomočki za novorojenčka in oblačilca, ne pozabite pa tudi na kakšno razvajanje zase. Dobro dene nežna poporodna masaža ali druga vrsta sprostitve, ob kateri boste nabrali novih moči.

5. Ne pritiskajte nase

Skrbi in obveznosti z novim družinskim članom so že same po sebi dovolj velik zalogaj, zato ni nobene potrebe, da bi si v tem prazničnem času nalagali še dodatne obveznosti. Ne obremenjujte se z večerjami, dekoriranjem doma, udeleževanjem zabav, nakupovanjem daril in podobnimi decembrskimi opravili. Zdaj sta v ospredju vi in vaš otrok, zato se pustite malce razvajati in prepustite tovrstne obveznosti drugim. Če se vam zdi, da potrebujete le mir, pa to povejte. Prazniki z novorojenčkom so nekaj posebnega, zato jih preživite tako, kot vam najbolj ustreza.

Preberite še: Ali gre lahko pozimi novorojenček ven?

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.